Cautare
, Contributor

Natalia Berezovskaia Designer de interior, tânără ambiţioasă care aduce culoare în casele oamenilor, creează spaţii confortabile și îi face pe oameni fericiţi!

ForbesLife |
|

Ce ne inspiră?

Scriu acest articol proaspăt revenită acasă după o vacanţă mult așteptată. Și, cum vacanţa a fost strict de relaxare, cu plimbări pentru a descoperi frumuseţile locurilor, am avut timp să mă gândesc la viaţă. Și la ceea ce fac aproape în fiecare zi: designul interior. Articolul nu este despre vacanţa mea, dar are legătură.
Natalia Berezovskaia_new contributors

Stând frumos pe plajele din Thailanda, am avut o mică revelaţie: cum pot, oare, anumite obiecte, o anumită cultură sau chiar anumiţi oameni să ne influenţeze inspiraţia?

Răspunsul l-am găsit ușor – vezi dincolo de graniţele realităţii!

În această săptămână, pe lângă „leneveală“, am fost să vizitez atât unele locuri renumite pentru peisajele sale, cât și templele tradiţionale budiste și chiar câteva hoteluri și resort-uri din zonă. Peisajele exotice sunt atât de frumoase, încât merită efortul celor 11-12 ore de zbor până acolo, însă cultura budistă este ceva mult mai mult – ceva care te atrage spiritual și chiar te pune pe gânduri: cum pot acei oameni să trăiască prezentul și atât. Iar arhitectura templelor este inspirată din fauna și flora zonei transpuse în elemente decorative de pe faţadă și interioarele acestora.

În ceea ce privește resort-urile: cam toate au o influenţă budistă și tradiţională thailandeză. Deși sunt amenajate într-un stil modern, micile elemente de decor sunt atât de bine integrate în design, încât, dacă le priveai separat, poate nu te-ai fi gândit că vor „da bine“ împreună. Ingenios!

Am vizitat și câteva magazine de suvenire (să zicem, din categoria de lux), unde am descoperit adevăratele comori ale Thailandei: cașmirul original, pashmina (material de calitate fină din lână de capră), obiecte decorative sculptate din colţi de elefant sau broderii lucrate manual (scumpe, cei drept, dar cine apreciază calitatea, sunt sigură că își permite).

Această experienţă m-a făcut să îmi imaginez cum ar arăta o casă cu o arhitectură mediteraneeană, dar completată cu elemente thailandeze: niște elefanţi sculptaţi din lemn pentru picioarele unei măsuţe de cafea sau în dormitor, pe peretele de deasupra patului, să fie agăţat un covor din mătase pus frumos într-o ramă din lemn de bambus. Da, da, am multe idei. Și chiar dacă mulţi consideră că este prea complicat să aduci aceste obiecte de la celălalt capăt al lumii, eu aș spune că se pot găsi și soluţii de a reinterpreta originalul. Important e să-i lași mână liberă designerului.

CITEȘTE ȘI Stilul tradiţional românesc, sub o formă contemporană

Și da, abia aștept vacanţa următoare! Pentru că această perioadă mă încarcă de energie și de noi idei. Dar să revenim la subiectul de azi: ce ne inspiră pe noi, designerii, în procesul de creaţie?

Totul – de la natură până la filme, de la tehnologie până la istorie, de la cultură până la modă. Vreţi să vă testaţi limitele? Luaţi o foaie de hârtie, închideţi ochii, relaxaţi-vă.

Lăsaţi mâna să transpună ce e în subconștientul vostru. Dacă nu puteţi medita, atunci puteţi observa cum funcţionează inconștientul și cum, cu ajutorul mâinii voastre, a unui pix și a unei coli albe, începe să scrie, să picteze, să coloreze în timp ce vorbiţi la telefon. Acea „caricatură“ poate deveni un laitmotiv al unui obiect de design sau rezolvarea unei probleme existenţiale.

Astăzi, se pune un mare accent pe unicitate și pe acea poveste din spatele creatorului. Uitându-mă la proiectele de design și arhitectură care participă la concursurile internaţionale din domeniu, am identificat exact această tendinţă: amenajarea proiectului începe în urma unei povești de la care s-a inspirat artistul, care prin elemente arhitecturale (tratarea pereţilor, a pardoselii, mobilier, decor) a redat conceptul și l-a materializat. Nu invers!

Concluzia mea este că inspiraţia ne dă chef de viaţă și chef de muncă (mai ales pentru toate domeniile creative). Setea de inspiraţie ne „trimite“ în vacanţă și ne cheamă înapoi acasă și, de ce nu, să fii un om inspirat – atragi alţi oameni asemenea ţie!

Gata pentru azi. Mă apuc de treabă. La cât mai multă inspiraţie!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii