Cautare
, Contributor

Energie |
|

Ce ne așteaptă pe piata gazului

Bogdan_Patru_Smartlink.jpg
La finalul anilor ‘90 a fost creat cadrul legislativ necesar procesului de liberalizare a pieţei energiei electrice. Așa a apărut ANRE, apoi, în 2000, OPCOM (Operatorul Pieţei de Energie Electrică), ca filială Transelectrica, de atunci piaţa angro de energie electrică din România fiind administrată de OPCOM.
Pași spre o piaţa reglementată la standarde europene s-au facut și în domeniul gazelor naturale. Totodată, în 2012 a fost publicat calendarul privind liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Deși Guvernul român a dorit să amâne, cu șase luni, calendarul de liberalizare a preţurilor GN, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar. Comisarul a arătat că prețul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit "în perspectivă" și raportat la preţurile de pe piața UE.

În 2013 continuă transpunerea legislaţiei europene. Dacă în ceea ce privește piaţa energiei electrice, lucrurile au stat oarecum bine, în domeniul gazelor naturale lucrurile au stat cu totul altfel. În martie 2013, Comisia Europeană trimite România în faţa Curții de Justiție a UE pentru transpunerea incompletă a normelor privind piaţa internă a energiei. Până în prezent, România a transpus doar parțial directivele, deși ar fi trebuit să o faca integral până la 3 martie 2011. Asigurarea unui nivel corespunzător de protecție pentru consumatorii de energie, precum și stipularea unor sarcini precise pentru autoritățile de reglementare sunt prioritare pentru Comisie.

Cea mai interesantă dintre prevederi se referă la instituirea unei pieţe centralizate de tranzacţionare a gazelor. Astfel, se elimina obstacolele existente în calea vânzarii in condiţii de egalitate; se poate dezvolta și concurenţa internă pe piaţa pentru marii consumatori noncasnici care nu numai ca îsi vor putea alege furnizorul, dar vor putea incheia mai multe contracte de furnizare pentru a-și acoperi consumul propriu, având în vedere cel mai avantajos raport consum/preţ.

În iulie 2013, ANRE a aprobat rapid regulile generale pentru piaţa centralizată de gaze naturale, dar și regulamentele privind cadrul organizat de tranzacţionare pe pieţele centralizate administrate de Bursa Româna de Marfuri și OPCOM, precum și licenţele aferente celor două societaţi. Principalul beneficiu adus consumatorilor este că se înlatura monopolul natural al operatorilor.

Însă rămâne de văzut dacă menţiunea „tranzacţionarea pe piaţa centralizată de gaze naturale este voluntară” va întârzia sau nu proiectul. Ministrul energiei, Constantin Niță, declara, la 19 iunie, că întreaga cantitate din producția internă ar putea fi vândută pe bursă – prețul pentru consumatorii casnici va fi în continuare reglementat. Or, având în vedere preţul scăzut (faţă de media UE) la producţia internă, modificarea lunară a cantităţii importate de gaze pentru satisfacerea consumului intern, ajustarea trimestrială a procentulului de creştere a preţului gazelor interne, în cadrul procesului de liberalizare, precum și opoziția producatorilor și furnizorilor interni faţă de această reglementare, piaţa centralizată poate ramâne fără jucători reali. Practic, o piaţă facută la repezeală, la mijloc între presiunea sancţiunilor UE și opoziţia jucătorilor interni. E de așteptat o poziţie oficială a acestor jucători în legatură cu participarea la tranzacţionarea centralizată, asigurările ministeriale nefiind de ajuns; “asigurări” au existat și în cazul energiei regenerabile.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii