Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

CE mobilizează 35 de miliarde de euro pentru Grecia

Comisia Europeană (CE) a anunţat, miercuri, că vor fi mobilizate peste 35 de miliarde de euro până în 2020 pentru a veni în sprijinul economiei greceşti, ceea ce înseamnă un nou început pentru locuri de muncă și creștere economică în Grecia.
grecia ajutor

„CE poate mobiliza peste 35 de miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene pentru a sprijini creșterea economică, crearea locurilor de muncă și investițiile în Grecia. Comisia poate oferi ajutorul atât de necesar pentru a sprijini economia Greciei într-o perioadă de scădere dramatică a investițiilor. Doar acest sprijin nu va fi însă suficient pentru o revenire de durată a economiei. Este necesar să fie însoțit de reforme fundamentale pentru soluționarea punctelor slabe din economia Greciei”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE pentru moneda euro și dialog social.

Sindicatele din domeniul public din Grecia, grevă de 24 de ore

Pachetul de măsuri privind crearea de locuri de muncă și creșterea economică destinat Greciei însoțește un set cuprinzător de reforme ce va face parte dintr-un program creat în cadrul Mecanismului european de stabilitate. Acest program urmează a fi negociat de Grecia cu partenerii săi internaționali în săptămânile următoare. Ambele elemente – reformele și mobilizarea de fonduri pentru investiții și coeziune – sunt condiții preliminare esențiale pentru crearea de noi locuri de muncă, redresarea economică a Greciei și revenirea țării la prosperitate, arată un comunicat CE.

Vezi aici: Cronologia unui dezastru

Planul pentru locuri de muncă și creștere economică își propune să ajute cetățenii și companiile grecești să depășească perioada dificilă de criză din ultimii ani și să redea speranța într-un viitor mai bun, în special tinerei generații. Acesta vine ca o continuare a sprijinului acordat deja Greciei de Comisie pe perioada crizei, atât din punct de vedere financiar, cât și ethnic, conform sursei citate. Grecia s-a bucurat de tratament preferențial și până acum: programele grecești finanțate cu fonduri UE în cadrul perioadei de programare 2007-2013 primesc finanțare UE într-o proporție mai mare. Din acest motiv, Grecia trebuie să cofinanțeze mai puțin decât celelalte țări grație cofinanțării suplimentare de 10% din partea UE, asigurată până la jumătatea anului 2016. În multe cazuri, acest lucru înseamnă că UE plătește 95% din costul total al investiției pentru perioada de finanțare 2007-2013 (spre deosebire de maximum 85% aplicabil celorlalte țări).

În  cazul politicii de coeziune, dacă sunt îndeplinite toate condițiile, autoritățile grecești pot primi, în continuare, rambursare până la atingerea pragului legal de 95% pentru cheltuielile eligibile aferente programelor din perioada 2007-2013.

Comunicarea de astăzi vine în continuarea înființării unui grup la nivel înalt condus de vicepreședintele Dombrovskis. Împreună cu autoritățile grecești, grupul își propune să garanteze utilizarea banilor rămași din perioada de programare 2007-2013 înainte de atingerea termenului-limită, respectiv la sfârșitul acestui an, și să ajute Grecia să îndeplinească cerințele necesare pentru a accesa toate fondurile UE disponibile în actuala perioadă de programare 2014-2020.

FMI pregătit să ajute Grecia

„Grecia a primit deja un sprijin financiar internațional mai mare decât a primit întreaga Europă după cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul Planului Marshall al SUA. Suntem dispuși să mergem și mai departe pentru a ajuta Grecia să cunoască o revigorare economică semnificativă și pentru a crea un cadru cât mai propice pentru implementarea reformelor propuse: aceste 35 de miliarde de euro pot contribui la creșterea atractivității Greciei din punctul de vedere al investițiilor și dau speranță, în special tinerei generații. După luni întregi de negocieri, adesea dureroase, trebuie să ne gândim la viitor. Acest nou început pentru locuri de muncă și creștere economică reprezintă contribuția Comisiei. Am convingerea că Parlamentul European și statele membre vor face tot posibilul pentru a debloca rapid acești bani”, a declarat Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Martin Schulz: Grexitul nu este scopul nostru

Corina Creţu, comisarul european pentru politici regionale, a declarat: „Reformele convenite în cadrul summitului zonei euro sunt absolut necesare pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, dar ele trebuie însoțite de investiții ambițioase. Fondurile structurale și de investiții europene pot canaliza peste 20 de miliarde de euro către investiții pe teren în perioada 2014-2020, în avantajul Greciei și al poporului grec”.

Grexit: Angajații români din Grecia pleacă în concediu

Ca o măsură excepțională și în lumina situației unice din Grecia, Comisia propune îmbunătățirea situației lichidităților pentru a permite în continuare finanțarea investițiilor din perioada de programare 2007 – 2013. Acestea vor include: plata anticipată a restului de 5% din finanțările europene, procent în mod normal reținut până la închiderea programelor; și aplicarea unei rate de cofinanțare de 100% pentru perioada 2007 – 2013. Aceste măsuri echivalează cu lichidități în valoare de 500 de milioane de euro și economii la bugetul Greciei de aproximativ 2 miliarde de euro. Aceste sume vor fi disponibile pentru reluarea imediată a investițiilor în sprijinul creșterii economice și creării locurilor de muncă, cu condiția ca autoritățile grecești să se asigure că aceste fonduri vor fi utilizate în favoarea beneficiarilor și operațiunilor din cadrul programelor. Comisia va propune, de asemenea, creșterea nivelului de pre-finanțare pentru programele din perioada 2014-2020 cu 7 puncte procentuale[1]. Prin această pre-finanțare suplimentară poate fi pus la dispoziție încă 1 miliard de euro care poate fi utilizat exclusiv pentru lansarea proiectelor cofinanțate în cadrul politicii de coeziune cu respectarea pe deplin a articolului 81 (2) din Regulamentul dispozițiilor comune.

Îndemnul grecilor: „Nu vă mai uitați la televizor, veniți în Grecia”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii