Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Ce măsuri economice vor fi pe masa CEx al PSD? Ministrul Finanțelor vrea să taie bursele studenților

Ședința Comitetului Executiv Național (CEX) al PSD aduce în discuție, pe lângă remanierea miniștrilor, un pachet de măsuri economice. Măsurile propuse de ministrul Finanțelor urmează a fi luate de Guvern, până la finalul lunii pentru a fi adoptate o dată cu rectificarea bugetară.

Studenții ar putea pierde bursele pe perioada verii și dreptul de a merge gratis cu CFR

Două dintre măsurile economice aduse pe masa CEX al PSD vizează în mod direct studenții. Ministerul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vrea să taie bursele studenților care nu muncesc pe perioada verii. Mai exact, în cele 3 luni de vacanță, studenții care nu au un job, fie el și part-time, nu vor mai primi burse de merit. De asemenea, Teodorovici propune limitarea călătoriilor gratis cu trenul pentru studenţi la cel mult 12 călătorii anual.

O altă măsură deja discutată este cea privind impozitarea pensiilor speciale. Potrivit surselor guvernamentale, executivul vrea să impoziteze pensiile mai mari de 10 000 de lei. Pragul minim al impozitului, de la care pleaca discuţia în interiorul partidului, este de 30%, însă procentul ar putea fi mai mare, de până la 50%. Trebuie găsită şi o formulă în funcţie de care să se stabilească suma de la care vor fi impozitate pensiile, în funcţie de salariul mediu brut.

Sporurile primite de către funcționarii publici, care lucrează în condiţii periculoase, vor fi stabilite în sumă fixă.

Este vorba de sporurile de periculozitate pe care le încasează funcţionarii publici. Majoritatea încasează un spor în cuantumul a 15% din salariu. Surse din guvern au explicat că în anii următori, ani în care legea salarizării unitare va duce la creşteri de salarii, sporurile respective vor pune presiune pe bugetele administraţiei centrale, motiv pentru care Guvernul vrea să stabilească o sumă fixă pentru aceste sporuri, astfel încât sporurile să nu crească odată cu salariul, potrivit Digi24.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii