
“Anul a început în forţă deoarece utilizatorii Autovit.ro anticipau introducerea timbrului de mediu și deci au încercat să tranzacționeze autoturismele cât mai repede. Acest tip de comportament a fost înregistrat atât în rândul cumpărătorilor cât și în rândul vânzătorilor”, a declarat Mihai Cune (foto), business manager Autovit.ro
”Începând cu luna martie putem măsura clar efectul taxei care a determinat proprietarii de mașini vizați să nu mai scoată mașinile la vânzare pentru a evita pierderile substanțiale din preţul maşinii. Asistăm astfel, de câteva luni, la o scădere a pieţei de maşini second-hand, dată de un efect de aşteptare al proprietarilor până la următoarea versiune a taxei de poluare. Această așteptare este confirmată şi de numărul anunţurilor care s-a diminuat uşor dar constant în perioada aprilie – iunie”, mai spune Mihai Cune.
Aproximativ 20% din maşinile puse în vanzare pe Autovit.ro se încadrează la norma de poluare Euro 5,36% – Euro 4 şi 30% – Euro 3. Astfel, non-euro, Euro1 şi Euro 2 au împreună mai puțin de 15% din anunţurile totale regăsite în platformă.
Trebuie remarcată o scădere a numărului de anunţuri pentru maşini non – Euro şi Euro 1 (peste 30%), în timp ce la Euro 2 scăderea a fost de 12%. S-au înregistrat însă scăderi şi pe segmentul maşinilor cele mai tranzacţionate pe piaţa second hand, Euro 3 şi Euro 4 cu procente cuprinse între 6 şi 8%, în schimb, au crescut cu un impresionant 70% anunţurile pentru maşini cu norma Euro 5, suțin reprezentanții Autovit.ro.
“Scăderea pe segmentul Non Euro – Euro 2 se explică prin faptul că maşinile înmatricultate în România pur şi simplu nu se mai tranzacţionează. S-au tranzacţionat cât de multe posibil în ianuarie – martie până la introducerea noului sistem de taxare, apoi proprietarii fie au rămas cu ele fie au ales să le caseze prin programul Rabla. Totuşi, numărul de maşini casate prin programul Rabla este destul de mic în comparaţie cu numărul de maşini de peste 14 ani vechime existente în parcul auto naţional”, spune Mihai Cune.
”Săderea de pe segmentul Euro 3 şi Euro 4, cele mai tranzacţionate maşini second hand, este un efect important al timbrului de mediu, care a determinat proprietarii să renunţe momentan la vânzarea maşinii şi la ideea de a-şi cumpăra altă maşină. Totuşi, unii dintre ei, mai curajoşi îşi vor “vinde maşina” fără transcrierea acesteia pe noul proprietar pentru a evita astfel plata timbrului de mediu. Acest fenomen este unul periculos pentru siguranţa traficului, deoarece se vor înmulţi accidentele cu maşini fără RCA şi/sau ITP, cumpărătorii care nu figurează şi în actele maşinii fiind de obicei mai neglijenţi când vine vorba de plata diferitelor obligaţii (impozit, RCA, ITP, amenzi)”, a mai declarat business managerul Autovit.ro.
Preţul rămâne principalul criteriu la cumpărarea unei maşini în ziua de astăzi. În cazul anunţurilor pe Internet, experienţa de 12 ani a platformei arată că prețul, dar și negocierea, sunt esențiale.
In primele şase luni ale acestui an, cele mai des întâlnite paliere de preţ pe Autovit.ro au fost 5-10.000 euro şi sub 3.000 euro. Şi categoria de maşini de peste 10.000 euro are o pondere importantă, de aproximativ un sfert.
Analizând variațiile față de 2012, o concluzie interesantă este creșterea cu 14% a numărului de anunţuri pentru maşini de sub 3.000 euro. Pentru intervalul 20-100.000 euro, avansul a fost de 21%. Trebuie luat în calcul și faptul că intervalul 3-10.000 euro a înregistrat scăderi ale numărului de anunţuri.
Trendul descendent pe palierul de preţ 3-10.000 Euro, în general maşini Euro 3 şi Euro 4, se datorează în principal timbrului de mediu care, datorită valorilor foarte mari, a încetinit sau chiar oprit anumite tranzacții.
Volkswagen Golf şi Passat, Opel Astra, Ford Focus şi Audi A4 sunt în top cinci, iar printre modelele din top zece se numără Dacia Logan, Opel Corsa, BMW seria 3, Skoda Octavia şi Audi A6.
Datele DRPCIV arată că piața mașinilor noi a scăzut de la an la an, în 2012 atingând nivelul de acum un deceniu, când gamele producătorilor auto aveau mult mai puține modele iar importatorii nu își constituiseră rețele extinse de distribuție.
“În acest context, o piață anuală de 300.000 de unități, precum în 2007, pare acum de domeniul fantasticului, iar cifrele pe întregul an 2012 arată o valoare de peste patru ori mai mică față de maximul istoric”, susțin reprezentanții Autovit.ro.