FacebookTwitterLinkedIn

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătit: 50 de minute

INGREDIENTE

115 grame de unt, plus suplimentar pentru ungere

140 grame de ciocolată simplă, tocată, plus 2-3 pătrațele pentru decor

150 grame de zahăr brun

3 ouă mari

1 linguriță de extract de vanilie

130 grame făină

1 linguriță de bicarbonat de sodiu

Pentru toppingul de alune caramelizate

200 grame de zahăr brun tos

1½ linguriță de sirop de arțar

125 ml de smântână grasă

30 grame de unt

90 g alune jumătăți, prăjite ușor

MOD DE PREPARARE

Preîncălzește cuptorul la 160 grade C. Unge cu unt o formă de tort rotundă cu diametrul de 20-22 cm și cu pereții detașabili, forma fiind tapetată în prealabil cu hârtie.

Pune untul și ciocolata într-un bol rezistent la căldură la bain-marie. Amestecă până se topesc, apoi ridică vasul de pe aburi și lasă-l deoparte să se răcească.

Bate zahărul și ouăle împreună cu un mixer electric, până când se albesc și cresc în volum. Pune ciocolata topită și untul, apoi vanilia. Adaugă făina, bicarbonatul de sodiu și un vârf de sare, având grijă să nu amesteci prea mult. Toarnă în tava pregătită și coace 40 – 45 minute. O scobitoare introdusă în mijlocul tortului trebuie să rămână curată.

Lăsați prăjitura să se răcească în formă timp de aproximativ 15 minute, apoi glisațicu  un cuțit în jurul marginii tortului, desfaceți și îndepărtați inelul. Scoateți baza și decojiți hârtia.

Pune prăjitura, cu fața în sus, pe un suport de răcire din sârmă. Nu-ți face griji dacă tortul se lasă puțin în mijloc.

Pentru topping-ul, pune zahărul tos și siropul de arțar într-o cratiță de dimensiuni medii, cu 125 ml apă, la foc mediu. Nu agita amestecul, dar mișcă ușor cratița pentru a te asigura că zahărul se topește. Odată topit, lasă amestecul pe foc până se caramelizează. Vei ști când ajunge la acest punct, după cum miroase, precum și după culoare.

Îndepărtează imediat tigaia de pe foc. Adăugă untul și amestecă până când caramelul este lucios, apoi adaugă și alunele.

Scoate alunele deasupra tortului, lăsând caramelul în exces să picure pe părțile laterale. Blatul trebuie acoperit complet cu alune și caramel.

Transferă cu grijă tortul pe o farfurie și decorează cu niște bucățele tăiate de ciocolată. Servește-l fie cu frișcă, fie cu smântână. Cel mai bine este să scufunzi lama cuțitului pe care îl utilizezi pentru a tăia tortul în apă clocotită – în acest fel caramelul nu va rămâne pe cuțit.

Sursă: The Telegraph