Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

CE: Letonia, Lituania şi Estonia- cele mai mari creșteri economice, în 2013

UE.jpg
Letonia, Lituania şi Estonia vor înregistra în acest an cel mai ridicat avans al Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană, de peste 3 %. România va avea o creștere economică de 1,6 %, în 2013, în timp ce zona euro va înregistra al doilea an consecutiv de contracţie.

Letonia va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 3,8%. Va fi urmată de Lituania- 3,1% şi Estonia- 3%. Potrivit prognozei economice de iarnă prezentate astăzi de Comisia Europeană, România va avea în 2013 o creştere economică de 1,6%, iar imediat după țara noastră se află Malta, cu un avans estimat la 1,5% şi Bulgaria, cu 1,4%. În 2014, creşterea economică a României ar urma să ajungă la 2,5%.

Estimarea de creştere economică a Germaniei a scăzut până la  0,5%, de la 0,8 % în urmă cu câteva luni. CE a realizat o prognoză similară și pentru Franța, respectiv o scădere a PIB-ului cu 0,3 puncte procentuale, însă a doua mare economie din zona euro urmează să înregistreze în acest an un avans de numai 0,1%.

Potrivit anticipărilor CE, România va înregistra însă în 2013 cea mai ridicată inflaţie medie anuală din Uniunea Europeană, de 4,6%, faţă de media de 2% în UE şi de 1,8% în zona euro. La capitolul inflație, România este urmată de Ungaria şi Estonia- 3,6%, respectiv Bulgaria, Olanda şi Marea Britanie-  2,6%.

Pentru acest an, Comisia a menţinut estimarea de deficit bugetar pentru România la 2,4%, sub nivelul de 2,8% prognozat pentru zona euro şi de 3,4% la nivelul UE.

Potrivit prognozelor CE, șapte ţări din zona euro vor ieși pe minus, în acest an, respectiv Olanda, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Slovenia şi Cipru. Grecia va pierde 4,4 % în 2013 și va  înregistra astfel al șaselea an consecutiv de recesiune, fiind urmată de Cipru- 3,5 %.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii