FacebookTwitterLinkedIn

Cooperativa a fost înființată în baza Regulamentului 14535/2003 privind statutul societății cooperative europene. Este o comunitate deschisă, cu scopul de a democratiza piața de energie din România. Astfel, fiecare client al Cooperativei de Energie devine membru cooperator (“acționar”) printr-o contribuție (aport) la capitalul social al cooperativei, în valoare de minimum 100 de lei. Membrul cooperator va participa direct și activ la dezvoltarea cooperativei, în baza principiului democratic “un membru, un vot”.

Aceasta va deveni operațională în primul semestru al 2020, când va obține licența de producător și de furnizor de energie electrică din surse regenerabile. În prezent, cooperativa se concentrează pe crearea comunității – a început cu 15 membri, urmând ca în două săptămâni de la lansare să ajungă la 64.

Dinu Drog, membru cofondator al Cooperativei de Energie, subliniază o schimbare de mentalitate în rândul românilor, care au început să fie mai conștienți cu privire la resursele pe care le consumă.

„De mult timp se învârt în spațiul public teme ca încălzirea globală, schimbările climatice, noțiuni care acum câțiva stârneau semne de întrebare. Oamenii nu conștientizau importanța, au început să capete notorietate, să fie luate mai în serios de către oameni, pentru că le întâlnesc în viața de zi cu zi. Și este o schimbare de mentalitate, pentru ca oamenii încep să devină mai conștienți de mediul înconjurător, fiecare încearcă pe cont propriu să facă ceva. (…) Oamenii devin mai conștienți că fiecare gest mărunt pe care-l fac poate fi parte din schimbarea de paradigmă. De la faptul că devii conștient de la ce consumi la supermarket, următoarea etapă este să te întrebi ce tip de energie consumi acasă”, a spus Dinu Drog, membru cofondator al Cooperativei de Energie.

Fondatorii Cooperativei de Energie

Mai mult, la nivelul Uniunii Europene, s-a creat o mișcare bazată pe crearea unor comunități energetice – „adică oamenii care își doresc independența energetică și vor să își producă singuri energia pe care o consumă, să știe exact ceea ce consumă, să înțeleagă procesul, sa simtă ca sunt parte din tranziția energetică”, a adăugat acesta.

Practic, o cooperativă de energie creează un cadru de business și juridic pentru ca cetățenii de rând să se poată implica în întreg procesul de producție și furnizare a energiei.

Cum poți deveni membru cooperator? „Un membru intră în cooperativă cu un aport de minimum 100 de lei la capitalul social – investiția variază de la 100 lei, până la 30.000 de lei de persoană. Până acum avem aproape 50.000 de euro capital social de la 64 de membri, media este de 1.000 de euro alocați de către fiecare membru. Odată ce o persoană devine membru înseamnă că va avea dreptul la un vot. După aceea, membrul devine conectat la cooeperativă și la tot soiul de informații care pleacă de la client și invers. Toți membrii cooperatori devin parte din procesul decizional, toate deciziile se discută împreună și se decid cu votul majorității membrilor”, explică Victor Iancu, membru cofondator al Cooperativei.

Diferența principală dintre cooperative și entitățile juridice precum SA sau SRL constă în faptul că toți membrii cooperatori au drept de vot sau cota parte la repartizarea dividendelor.

În plus, orice membru cooperator poate deveni și client al cooperativei, consumând energie regenerabilă produsă de aceasta. Fondatorii Cooperativei de Energie au în plan lansarea unui program de investiții, finanțat de membrii comunități, pentru a cumpăra capacități de producție. Ulterior, membrii vor putea folosi această energie și, în același timp, vor avea și beneficii financiare.

„Acum, oamenii au posibilitatea de a-și monta panouri fotovoltaice pe case, este un program care a fost restartat, însă se adresează strict celor care au case. Avantajul cooperativei este că noi ne adresam și celor care stau la bloc, dar vor putea să aibă în coproprietate un astfel de panou fotovoltaic. Asta oferă cooperativa, un fel de mecanism investițional pe care îl punem în atenția membrilor cooperatori, astfel încât fiecare să dețină un panou fotovoltaic, și să primească energia pe care o consum acasă”, a mai spus Dinu Drog.

Cei care vor dori să își schimbe furnziorul de energie și să treacă la Cooperativă vor putea face acest lucru foarte simplu, online, pe măsură ce piața locală de energie s-a liberalizat. Din punct de vedere tehnic, al infrastructurii, nu va exista niciun fel de modificări. Prețul facturii de energie produsă Cooperativă nu va fi diferit față de oferte deja existente în piață, conform spuselor cofondatorilor.

„Nu este un proiect cu granițe geografice. Suntem pe aceeași piață, piața liber reglementată. Prima diferență dintre noi și ceilalți furnizori este că noi producem energie 100% regenerabilă, a doua este faptul că oamenii sunt implicați activ, ei devin actori în tot procesul, iar customer service-ul va fi foarte prietenos, va fi ținut de membrii cooperativei, vom avea interacțiune umană”, a spus Victor Iancu.

În Europa sunt peste 1.500 de cooperative de energie verde, în REScoops (Renewable Energy Sources Cooperatives), pentru a investi în tranziția energetică de la combustibilii fosili la energia din surse regenerabile.