FacebookTwitterLinkedIn

Procentajul investitorilor străini a crescut cu 9% în totalul celor prezenţi pe piaţă, ceea ce ilustrează faptul că aceştia monitorizează România în căutarea unor ţinte atractive.

Cu toate acestea, procentajul fondurilor de investiţii şi private equity a scăzut, de la 39% în H1 2011, la 19% în H1 2012. Acest lucru subliniază dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante în România, pe măsura portofoliului lor, pe de o parte, şi intenţia de a vinde investiţii care şi-au depăşit scadenţa, pe de alta.

Previziuni pentru a doua jumătate a anului 2012

Tranzacţiile importante care se conturau pentru restul anului vizau privatizările planificate prin acordul cu FMI. Având în vedere însă timpul scurt care a mai rămas până la sfârşitul anului, finalizarea acestor privatizări în 2012, este sub semnul întrebării. În contextul actual al incertitudinii prelungite în zona Euro şi al apropierii alegerilor electorale, investitorii şi companiile vor fi probabil mai precauţi în luarea deciziilor privind fuziunile şi achiziţiile.

„După un început de 2012 marcat de interesul investitorilor străini pentru piaţa locală, contextul politic dificil şi situaţia complicată din Europa au schimbat dramatic trendul. Mă aştept, astfel, ca 2013 sa fie dominat de vânzări ale companiilor în dificultate, de vânzări sau consolidări în diferite sectoare, precum şi de privatizările cu care România trebuie să meargă înainte. Estimez că nu vom vedea un număr semnificativ de tranzacţii mari sau sofisticate, cel puţin în prima jumătate a anului”, a adăugat Florin Vasilică.

Agribusiness, sectorul unde s-a materializat cea mai mare tranzacţie a primei jumătăţi de an, va continua să alimenteze piaţa M&A pe termen mediu. În plus, achiziţia eMAG de către Naspers, anunţată în iulie, care este posibil să depăşească 100 milioane Euro, şi achiziţionarea eJobs de către Ringier demonstrează potenţialul sectorului online, care se va concretiza probabil spre finalul lui 2012, dar mai ales în 2013.