Cautare
, Contributor

DWF

AdNews |
|

Ce înseamnă și cât costă, de fapt, un vin bun

Probabil te-ai întrebat în nenumărate rânduri ce înseamnă un vin și care sunt criteriile în baza cărora un vin este catalogat drept un vin bun. Ei bine, calitatea vinului este dată de un set de standarde stabilite de experții experimentați în degustarea vinului. Aceste standarde includ concepte precum echilibrul, lungimea, intensitatea, complexitatea, finisajul sau tipicitatea soiului de vin. În cele ce urmează vom explica detaliat ce înseamnă, dar și cât costă, de fapt, un vin bun. 

Ce înseamnă un vin bun 

Așa cum am precizat mai sus, calitatea unui vin este determinată de anumite concepte desemnate de somelieri renumiți. Iată care sunt acestea! 

Echilibrul vinului 

Cunoscătorii de vinuri știu că dulceața, aciditatea și taninul sunt componentele de bază ale unui vin. Cel de-al patrulea element este alcoolul, acesta având un rol important în stabilirea calității unui vin. Echilibrul vinului reprezintă chiar armonia dintre aceste patru componente. 

Un vin bun este un vin echilibrat, iar într-un pahar de vin echilibrat nicio aromă nu iese în evidență în favoarea alteia. În general, majoritatea vinurilor sunt echilibrate pentru cei mai mulți dintre oameni, însă dacă ai anumite preferințe în materie de gusturi, este posibil să percepi unele vinuri drept lipsite de echilibru. 

Lungimea vinului 

Lungimea este un concept ce definește felul în care vinul oferă impresia parcurgerii întregii lungimi a bolții palatine. Mai mult decât atât, lungimea unui vin este mărsurată și de felul în care oamenii simt vinul pe toată lungimea limbii, atunci când îl degustă. 

Există vinuri care impresionează fără a parcurge întreaga distanță a gurii, acestea făcând parte din categoria vinurilor scurte. Un vin bun, însă, are o lungime crescută, indiciu sigur al calității înalte. 

Profunzimea vinului 

Profunzimea vinului este o altă trăsătură nemăsurabilă a vinurilor de calitate. Se spune că un vin bun are profunzime atunci când nu se simte plat în gură atunci când este degustat. 

Complexitatea vinului 

Experții în vinuri folosesc termenul de complexitate pentru a defini multitudinea de arome și de gusturi pe care vinul le posedă, în timp ce alții cataloghează un vin complex ca unul ca oferă o impresie generală plăcută. Un vin bun este cel care continuă să surprindă prin gusturi și impresii noi, așadar, un vin care are complexitate. 

Finisajul vinului 

Finisajul este un concept ce definește impresia pe care vinul o lasă în momentul în care este înghițit. Un vin bun este un vin care, în momentul în care este înghițit, lasă în fundul gurii arome fructate sau picante. Unele vinuri tind să aibă un finisaj de tipul arsurii, datorită conținutului prea mare de alcool din vin sau un finisaj amar din cauza taninului. 

Tipicitatea vinului 

Pentru a putea aprecia autenticitatea vinului, va trebui să cunoști caracteristicile vinurilor realizate din principalele soiuri de struguri și în zonele viticole importante ale României și ale lumii. De exemplu vinurile din Domeniile Averești au arome de la cele mai discrete de mere vezi și lime, ca în cazul vinului Zghihara de Averești, la cele puternice de busuioc, în cazul vinului Busuioacă de Averești. 

Cât costa un vin bun

Din punctul de vedere al specialiștilor este indicat să optăm pentru vinuri seci și demi-seci, acestea fiind vinuri care trec testul calității. De asemenea, aceștia sunt de părere că nu trebuie să investim într-un vin din supermarket mai puțin de 17 Lei și mai mult de 50 Lei. În această marjă se pot găsi vinuri bune, care să ofere o experiență minunată celor ce le servesc. 

Un vin bun nu înseamnă neapărat un vin scump, însă trebuie să ții cont de alimentele cu care îl asociezi. Există o mulțime de vinuri la prețuri competitive, a căror etichetă pornește de la 15 Lei, precum cele din Spania, Portugalia sau Noua Zeelandă. Poți opta chiar și pentru vinuri românești, deoarece în marja 18-25 Lei poți găsi vinuri românești bune, de la crame consacrate ale României. 

Ține cont de conceptele care definesc un vin bun și ai în vedere și cât costă, de fapt, un vin bun data viitoare când vrei să servești un pahar de vin alături de prieteni! 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii