Cautare
, Redactor Forbes România

Media şi entertainment |
|

Ce înseamnă să fii un lider autentic?

În prezent, există o nevoie permanentă de lideri autentici care să ne reprezinte, care să fie preocupați de nevoile noastre. Ce înseamnă de fapt să fii un lider și ce presupune acest statut?
shutterstock_128885606.jpg

În încercarea de a satisface cererea tot mai mare de conținut web din prezent, ritmul de creare a acestuia a crescut și el. Din păcate, acest lucru este des însoțit de o documentare superficială a datelor colectate, precum și de o scădere a analizei referitoare la informațiile adunate. Pentru a atrage cât mai mulți cititori pe site-urile lor, generatorii de conținut  au deseori tendința să utilizeze în exces anumite cuvinte care apar în articolele lor, sintagme “la modă” care atrag atenția. Alături de termeni precum creativitate sau inovație, conceptul de lider pare să își piardă treptat semnificația de bază.

Iată patru modalități care stau la baza leadershipului autentic:

Onestitatea

Această noțiune presupune asumarea lucrurile pe care le spui și pe care le faci, să nu minți spunând, spre exemplu, că vei fi prezent într-un loc, în condițiile în care, ulterior, nu te prezinți.

Empatia

În teorie, a fi empatic nu reprezintă o chestiune atât de dificilă, însă adevăratul efort vine atunci când trebuie să pui în practică acest principiu.

Empatia este prin însăși natura sa o stare de spirit care contravine unei părți fundamentale a umanității noastre – sinele nostru și nevoia noastră de a trăi pur și simplu. Această parte primară și instinctuală a noastră nu este un lucru rău, însă din cauza concentrării sale constante pe “eu”, mai degrabă decât pe “voi”, trădează nivelurile superioare ale umanității la care trebuie să aspirăm. A fi un lider autentic presupune ca pe lângă preocuparea constantă a sinelui, să incluzi în prioritățile tale și nevoile celorlalți.

Puterea de a ierta

Iertarea reprezintă de fapt o extindere a empatiei. Dacă ne vom face timp pentru a ne preocupa de nevoile celor din jurul nostru, vom încerca, de asemenea să înțelegem chestiunile care stau la baza acțiunilor lor. Vom înțelege, totodată, că prin situația lor ne putem afla și noi și că vom face poate aceleași greșeli la un moment dat.

Sacrificiul

Un lider autentic are în vedere binele tuturor persoanelor pe care le coordonează. El nu va fi motivat de bunăstarea propriei persoane, ci de beneficiile aduse pe termen lung oamenilor din jurul sau.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii