FacebookTwitterLinkedIn

Ionica M. din București se numără printre beneficiarii programului POSDRU. Derulează un proiect cu fonduri europene în domeniul resurselor umane. Din cauza blocării decontărilor, compania a intrat în incapacitate de plată și a fost nevoită să supende temporar activitatea, mare parte a angajaților săi îngroșând astfel numărul șomerilor.

Știrea potrivit căreia Comisia Europeană ar fi deblocat plățile către România i-a redat optimismul femeii de afaceri. În funcție de când va primi banii restanți, și activitatea companiei va fi reluată.

“Reluarea plăţilor de către Comisia Europeană ne asigură resursele necesare pentru plata la zi a facturilor către beneficiari, pentru ca derularea programului să intre în normalitate”, a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

POSDRU nu este singurul  program european ce a fost blocat, alte trei fiind în acest moment în faza de presuspendare. Este vorba despre Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

Comisia Europeană a suspendat programul POSDRU anul trecut în luna august. Motivul a fost reprezentat de nenumăratele deficiențe ce au fost identificate de autoritățile de la Bruxelles în cazul fondurilor europene utilizate în perioada 2009 – 2011. În urma măsurilor implementate de Guvernul României, Comisia a decis deblocarea programului la începutul lunii februarie 2013, iar ieri au fost virate 142 de milioane de euro, reprezentând o primă tranșă din sumele restante.

La sfârşitul lunii ianuarie 2013, se aflau în derulare pe POSDRU aproape 2.500 de contracte de finanţare. Pentru acest an, UE a alocat pentru acest program operațional 3,4 miliarde de euro.