Cautare
, Contributor

Natalia Berezovskaia Designer de interior, tânără ambiţioasă care aduce culoare în casele oamenilor, creează spaţii confortabile și îi face pe oameni fericiţi!

Lifestyle |
|

Ce înseamnă concept și de ce îl folosim în proiectele de design interior?

În discuţiile dintre designerii de interior, cuvântul „concept” se întâlnește foarte des. Însă clienţii, de cele mai multe ori, nu-l înţeleg și îl interpretează ca pe ceva confuz, neimportant. Dar haideţi să vedem cum este în realitate.
Natalia Berezovskaia_new contributors

Concept, cuvânt provenit din limba latină conceptio, înseamnă „înţelegere, sistem”. Într-un sens mai larg, acesta reprezintă un sistem de percepţie a unui fenomen, o modalitate de a vedea un obiect. În contextul designului, conceptul este modul în care artistul vede rezultatul muncii sale printr-o idee principală reflectată pentru întregul proiect.

Totuși, să nu facem confuzie între concept și temă. De fapt, tema este folosită la un interior tematic, cel mai des întâlnit pentru spaţiile HoReCa sau cele comerciale (club, bar, restaurant, magazine etc). De asemenea, interiorul tematic este folosit adesea pentru amenajarea camerelor pentru copii. Să vă dau un exemplu: Vedem în reviste sau pe multe site-uri dedicate designului interioare tematice cu camere de copii care au ca reprezentaţii castele, vaporașe sau benzi desenate. Tematica în rezolvarea unui astfel de interior este o parte integrantă a conceptului, dar subiectul în sine nu este un concept, ci mai degrabă o decizie conceptuală de a face un interior tematic.

Dezvoltarea unui concept este o prioritate, dacă doriţi, un interior armonios. Puteţi combina într-o încăpere multe elemente, obiecte de decor și finisaje, dar dacă acestea nu creează o imagine armonizată, nu va exista un sentiment al confortului vizual.

Poate nu aţi înţeles mai nimic mai sus, dar vreau să vă arăt (prin imagini) care sunt cele mai reprezentative caracteristici ale unui concept bun:

EVIDENT

Poate fi citit imediat. Nu trebuie să existe elemente care să distragă atenţia de la ideea principală. De exemplu, atunci când dezvoltăm acest concept (în fotografiile alăturate), a fost ales doar un element expresiv – lemnul. Toate celelalte obiecte, suprafeţe au scopul de a accentua acest material. În loc de accente colorate, s-au folosit culori neutre și griuri.

COMPACT

Acest interior este foarte practic, fără obiecte în plus, într-un cuvânt – un interior „curat”. Se pune accent pe ambianţa vizuală neutră, în culori de cele mai multe ori pastelate. Dar dacă vorbim de economia spaţiului, atunci acesta este foarte bine gândit ca ergonomie. Se pretează pentru stilul minimalist, unde fiecare detaliu și obiect sunt bine puse la locul lor și nu există elemente în plus.

INGENIOS ȘI MUTIFUNCŢIONAL

Uneori, designerul reușește să creeze un interior, care, pe măsură ce interacţionează cu el, se deschide dintr-o parte neașteptată. Cum se face acest lucru? Cum funcţionează? Cele mai interesante interioare provoacă astfel de întrebări (și mai ales spaţiile mici, unde trebuie să fie găsite cele mai bune soluţii de optimizare a acestuia). Un exemplu interesant este apartamentul situat în Hong Kong pe o suprafaţă de 33 de metri pătraţi, proiectat de studioul JAAK, cu un design care separă bucătăria și zona de dormit nu doar de o zonă de depozitare, dar care integrează și un spaţiu de lucru, ce poate fi utilizat și ca noptieră.

SURPRINZĂTOR

Scopul este ca acest interior să provoace un interes imediat.  Și acest lucru este valabil mai ales în lumea modernă și urbană cu un ritm de viaţă foarte activ. Cum putem transforma un astfel de interior? Folosind un fototapet ca accent, dar care obligatoriu să se integreze armonios în interior prin gama cromatică regăsită pe pereţi, pardoseală, mobilier etc. Asemenea unei scenografii, așa trebuie să arate acest interior – echilibrat (cromatic și volumetrie).

DRAMATIC

Deși de cele mai multe ori ne ferim de contraste și culori puternice, aceste interioare sunt foarte confortabile. Excepţie fac interioarele foarte mici, foarte joase și foarte întunecoase (orientate către nord, umbrite de copaci sau alte clădiri). În rest, un interior dramatic va fi mereu senzaţional. Folosiţi o lavabilă sau un tapet de culoare închisă combinat cu piese de mobilier în aceeași gamă cromatică, dar cu nuanţe mai deschise.

Iată câteva exemple:

Mai sus aţi aflat câteva variante de concepere, însă acestea pot fi mult mai multe, adaptate fiecărui interior, stil de amenajare, destinţie etc. Și mai am de răspuns la o întrebare: Cum să nu repeţi conceptul și să nu-l „furi” de la alţii?

Urmărind studiourile de design și proiectele acestora, am observat că fiecare încearcă să-și creeze un stil, care se respectă în portofoliul de lucrări. Și chiar dacă proiectele par să fie făcute de aceeași persoană (același studio), ele sunt total diferite. Cum se întâmplă asta?

Designerii se DOCUMENTEAZĂ! Da, da, ei au nevoie de un timp pentru a se inspira pentru a găsi acea idee care să fie acel concept unic al proiectului. De aceea vreau să înţelegeţi de ce un proiect de design durează mai mult: este nevoie de timp pentru a găsi cea mai bună soluţie. Chiar dacă apelaţi la un designer sau faceţi proiectul pe cont propriu, eu vă recomand să urmăriţi principalele evenimente din lumea designului: expoziţii și târguri, fabrici de mobilier și showroomuri, proiectele studiourilor de design atât din ţară, cât și din afară (și on-line-ul vă permite acest lucru) și tot ce vă poate inspira. Căutarea constantă de noi idei vă ajută să evitaţi repetarea. Puteţi să copiaţi pe cineva – o soluţie ușoară, dar poate vă doriţi să vă creaţi un ambient unic și personalizat. Rămâne la latitudinea voastră!

Succes și spor la inspiraţie!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii