Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Ce impact au avut atacurile teroriste asupra piețelor financiare americane

dolar_efecte.jpg
Piețele financiare americane resimt instant impactul acțiunilor teroriste și reacționează imediat, deși evenimentele recente de la Boston au determinat un comportament moderat pe termen scurt.

Scăderea piețelor a readus în atenție riscul atacurilor teroriste, efectele imediate, dar și consecințele pe termen mediu și lung, arată o analiză a SSIF Broker SA.

”Reacția piețelor americane la aceste evenimente nu a fost una dramatică, deoarece s-a observat că  economia americană a devenit tot mai rezistentă la şocuri, în ultimul timp. Acest fapt se datorează măsurilor luate după atentatele din 11 septembrie 2001. Piețele financiare au reușit să incorporeze impactul pozitiv al investițiilor pentru prevenirea atacurilor teroriste, astfel au minimizat riscurile. Însă, acestea există, iar efectele lor, deși sunt minime, influențează piețele financiare”, a spus Andrei Rădulescu, senior investment analyst în cadrul SSIF Broker SA.

Ultimul șoc al piețelor financiare americane a fost reprezentat de atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. Pietele financiare globale au resimțit un impact puternic, indeosebi pe termen scurt, dar și cu unele consecințe pe termen mediu. Pe de o parte, atentatele din 2001 au determinat implicarea și mai puternică a Statelor Unite în zonele de conflict. Astfel, au crescut cheltuielile cu sistemul de apărare din Statele Unite, dar și nemulțumirea unor popoare determinată de implicarea forțelor americane.

Pe de alta parte, în lume au fost luate ample măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste. Au fost necesare investiții importante, atât în sistemul de apărare, dar și în sistemele de telecomunicații și transport. Aceste investiții au temperat reacțiile piețelor financiare cu privire la incidența atacurilor teroriste, mai artă analiza citată.

Atentatele din 15 aprilie 2013 din orașul american Boston au determinat scăderea indicelui S&P 500 cu sub 0,3% imediat după anunț. Cele mai severe scăderi de acțiuni au fost consemnate de companiile producătoare de materii prime, ca urmare a declinului cotaţiilor internaţionale la bunuri, de companiile din sectoarele ciclice, precum și companiile din sectorul construcţiilor de locuinţe.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii