Cautare
, Contributor

Leadership |
|

Ce îi învață pe antreprenori criza din Grecia

Sunt foarte multe greșeli pe care le poți face ca antreprenor. De la a angaja oamenii nepotriviți care să nu îți aducă suficient profit și până la cea care stă în fruntea tuturor: să ignori problemele evidente. Pare a fi de bun simț, totuși este una dintre greșelile pe care antreprenorii le fac iar și iar, arată Chris Myers, CEO și start-up founder, într-un articol pe Forbes.com.
business

În opinia sa, în antreprenoriat este de multe ori dificil să separi logica de emoții atunci când vine vorba de luat decizii. De multe ori, dorința de a face parteneriate sau propuneri de business este atât de puternică încât anteprenorii ignoră orice semnale de alarmă apărute pe parcurs.

Chris Myers spune că „să ignori aceste probleme evidente nu este o soluție bună, fiindcă problemele nu dispar pur și simplu, din contră, cresc mai mult pe măsură ce sunt ignorate”.

El explică și că sunt foarte multe lucruri pe care antreprenorii le pot învăța de la criza financiară cu care se confruntă poporul elen. Mai precis, în 2010, Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană (CE), știute drept Troica, au hotărât să oferă Greciei un program de salvare de 110 miliarde de euro pentru a evita ca Guvernul de la Atena să intre în deficit de plată. Încă de atunci, criza pare să reapară o data la câțiva ani, câtă vreme Grecia continua să nu își poată achita datoriile. Cât timp toată lumea se concentrează pe noi programe de ajutor financiar, nimeni nu pare să vorbească despre ceea ce este evident: fiindcă matematic vorbind, nu este posibil ca Grecia să își poată achita datoria.

„Grecia nu și-ar fi putut plăti datoria nici dacă ar fi avut o economie bună. Din neferice pentru Troica, problema a fost amânată de qatât timp încât datoria grecilor a ajuns la peste 300 miliarde de euro”, adaugă Chris Myers.

În cazul Greciei și al Troicii, problemele fundamentale au fost evidente din prima zi. Totuși, s-a decis să se ignore problemele reale și în schimb să amâne rezolvarea lor în spearanța că fie vor dispărea, fie se va ocupa altcineva de asta mai târziu. La ora actuală, aceleași probleme au crescut la o mărime care nu mai este ușor de gestionat.  Astfel că, Troica ar fi trebuit să se ocupe de acele probleme cu mult timp înainte.

Fie că vorbim despre Grecia care nu-și poate achita datoria sau despre integrarea unui produs care pur și simplu nu are sens, evident problemele nu dispar de la sine, mai notează autorul. Doar se înrăutățesc în timp. Lecția aici subliniază faptul că problemele ar trebui mai degrabă rezolvate atunci când apar.

„Poate că dacă Troica ar fi fost în stare să recunoască inacapacitatea Greciei de a-și plăti datoriile mai devreme, ar fi putut găsi soluții mai bune în ceea ce privește actuala criză, decât pur și simplă să acorde program de salvare, după program de salvare”, conchide Chris Myers.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii