FacebookTwitterLinkedIn

Vesta reflectorizantă face parte din echipamentul de protecţie reglementat în anumite condiţii de muncă sau de trafic. Scopul ei este de a creşte vizibilitatea asupra celui care o poartă. Galbenul, portocaliul şi verdele fluorescent sunt culorile cele mai comune pentru veste de protecţie. În momentul în care sunt expuse unui fascicul de lumină, aceste materiale reflectă foarte bine lumina şi ajută la semnalizarea obiectelor sau a persoanelor care le poartă. Iată câteva cazuri în care vesta reflectorizantă este obligatorie şi chiar vitală.

În autovehicul

Dispoziţiile generale ale noului cod rutier prevăd că, pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele trebuie să aibă în dotare truse medicale de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante şi stingătoare de incendiu, toate omologate conform normativelor europene în vigoare. Pentru conducătorii autovehiculelor a căror masă maximă autorizată depăşeşte 3.5 tone, purtarea vestei este obligatorie atunci când execută intervenţii asupra vehiculului pe partea carosabilă. Deşi automobilele nu se înscriu în litera legii, este foarte folositor să ai în permanenţă în portbagaj o vestă reflectorizantă. În momentul în care ai o pană de cauciuc sau orice altă defecţiune în urma căreia maşina devine nedeplasabilă, trebuie să fii cât mai vizibil de la o distanţă considerabilă. Atunci când vehiculul ocupă o parte a carosabilului, trebuie să amplasezi un triunghi reflectorizant la câteva zeci de metri distanţă, pentru avertizare, şi altul în dreptul maşinii. Dacă lucrezi la remedierea problemei, este vital să porţi vesta reflectorizantă în special după lăsarea serii sau în condiţii grele meteorologice, însă pentru un plus de siguranţă te poţi echipa şi în timpul zilei. Atenţie când ieşi cu maşina din ţară, deoarece în unele state europene prezenţa vestei reflectorizante este obligatorie în kitul de siguranţă, fără excepţie cu privire la tonaj!

Pe bicicletă

La fel ca în cazul autoturismelor, nici pe bicicletă nu este obligatoriu prin lege să porţi vestă reflectorizantă. Purtarea ei poate fi însă vitală dacă circuli seara, noaptea sau în condiţii de vizibilitate scăzută. Există o mulţime de variante fashion cu elemente de siguranţă echipate pe vesta de protecţie, care pe lângă utilitate au şi un aspect plăcut. Mai ales în ţara noastră şoferii nu sunt obişnuiţi să împartă carosabilul cu biciclişti sau motociclişti. Cu cât îi ajuţi mai mult să te vadă de la distanţă, cu atât vei fi mai în siguranţă în timpul deplasării.

Pe şantier

Normele de securitate a muncii în construcţii prevăd obligativitatea purtării echipamentului de protecţie reflectorizant atunci când se lucrează pe timp de noapte. Întrucât pe şantiere îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane şi maşini, vizibilitatea este esenţială indiferent de momentul zilei, de iluminat sau de condiţiile meteo. În acest caz, vesta reflectorizantă vine în completarea echipamentului cu grad ridicat de protecţie, ajutând muncitorii să fie văzuţi de la distanţă în orice condiţii. Pe lângă respectarea unor articole de lege în vigoare, echiparea corespunzătoare poate face diferenţa dintre o zi liniştită de lucru şi un accident de muncă.

În trafic

Există câteva meserii şi activităţi care presupun prezenţa în mijlocul traficului rutier, feroviar, aerian sau maritim. Cei mai vizibili sunt poliţiştii de la rutieră, al căror echipament standard include geaca sau vesta reflectorizantă atât pe timp de zi, cât şi noaptea. Serviciile de urgenţă se înscriu în aceeaşi logică. Controlorii de trafic, asistenţii de parcare, lucrătorii de pe şantierul naval, operatorii de pe pistele de aeroport, lucrătorii feroviari şi muncitorii care desfăşoară diferite activităţi pe partea carosabilă au obligaţia de a purta vestă reflectorizantă pentru a fi văzuţi de la distanţă.

Vestele reflectorizante sunt disponibile în diferite culori, materiale şi croieli pentru utilizare în orice moment al zilei. Pe lângă meseriile şi condiţiile în care sunt obligatorii prin lege, purtarea acestui echipament poate deveni vitală deoarece te ajută să fii văzut, ocolit sau evitat.