Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

Ce este mai avantajos când călătorești: plata cu cardul sau schimbul valutar

Circa 65% dintre situațiile analizate, tranzacțiile cu cardul sunt cea mai ieftină modalitate de plată pentru locuitorii din Europa Centrală și de Est în timpul călătoriilor internaționale, arată un studiu MasterCard.
 aboneaza-te
euro.jpg

Românii care călătoresc în Austria, spre exemplu, pot face economii de 32% dacă plătesc cu cardul de debit, în comparație cu conversia la birourile de schimb din aeroportul-destinație. De asemenea, pentru a achiziționa produse în valoare de 100 euro în Italia, cumpărarea de valută la casele de schimb din țară ar genera costuri cu 7% mai ridicate comparativ cu plata cu cardul direct la comerciant. Iar pentru românii care călătoresc în Marea Britanie, costurile cu achiziționarea lirelor sterline în aeroporturile britanice sunt cu 9% mai mari decât cele generate de tranzacțiile cu cardul la comercianți.

În topul ecomiilor se află și Cehia, unde tranzacțiile cu cardul la comercianți au costuri cu până la 31,5% mai mici, fiind, de altfel, cea mai ieftină modalitate de plată pentru călătoriile în cele mai populare destinații, mai arată studiul citat.

Schimburile valutare în aeroporturile din străinătate sunt printre cele mai costisitoare, pentru cehii care călătoresc în Austria, spre exemplu, ele fiind cu aproape 27% mai scumpe decât retragerile de pe cardurile de debit de la bancomatele de la destinație.

O altă concluzie a studiului este că, în general, conversiile realizate la birourile de schimb din țară presupun costuri semnificative, cu până la 6% mai mari decât plățile cu cardul. În plus, această opțiune nu este întotdeauna valabilă, întrucât casele de schimb nu oferă tranzacții decât cu principalele monede de circulație internațională.

Achiziționarea de euro sau dolari pentru un schimb valutar ulterior în moneda dorită presupune costuri mai ridicate decât utilizarea cardului, fie ca metoda de plată, fie pentru retragerea de numerar de la ATM-urile de la destinație, întrucât cardul realizează în mod automat conversia în orice monedă dorită.

Per ansamblu, cea mai costisitoare variantă de gestionare a banilor în străinătate o reprezintă schimbul valutar la aeroportul-destinație. Acesta generează costuri suplimentare mai ales atunci când necesită și schimburi indirecte – în țara de origine într-o monedă de circulație internațională (precum euro sau dolar) și la destinație în valuta țării respective.

Citește și Cel mai ieftin schimb valutar în cont

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii