FacebookTwitterLinkedIn

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un studiu cu privire la desfășurarea examenului și rezultatele obţinute în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat. Studiul a fost realizat pe un eșantion de  1.148 de persoane de peste 18 ani.

Elementele de fraudă sunt receptate în mai mare măsură decât în alţi ani, dar percepţia asupra stării învăţământului românesc este în continuă apreciere. Pedepsirea fraudei este tratată diferit de către opinia publică. Suntem mai permisivi atunci când vorbim despre părinţi sau copiii lor decât dacă ne referim la profesorii care au luat mită, arată studiul citat.

Mediatizarea cazului de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti şi dimensiunea penală a examenului de aici – care au generat o notoritate de 94% –  sunt posibile cauze ale faptului ca 31% dintre respondenţi sunt de părere că în acest an au existat fraude la examen, in timp ce in 2012 percepţia fraudelor atingea o cota de doar 14%, iar in 2011 de 22%.

Aproape un sfert dintre cei chestionaţi (24%) sunt de părere că elevii care au promovat examenul in schimbul unor sume de bani vor reuşi în viaţă

În opinia a peste jumătate dintre respondenţi (56%), subiectele din 2013 de la bacalaureat au fost mai uşoare decât în urmă cu un an, dar peste o treime dintre cei chestionaţi (37%) apreciază că îmbunătăţirea promovabilităţii faţă de anul trecut se explică prin faptul că elevii au fost mai bine pregătiţi.

Aproximativ 82% dintre români consideră că ar fi mai bine ca examenul de Bacalaureat să fie promovat de mai puțini elevi, dar mai bine pregătiți, decât mai mulți și mai slab pregătiți, in timp ce 14% cred că promovabilitatea ar trebui să fie mai mare indiferent de nivelul de pregătire al elevilor.