FacebookTwitterLinkedIn

Din cauza lipsei timpului și a numărului din ce în ce mai mare de responsabilități, masa a devenit însă în ultimii ani un element secundar în viața oamenilor. Astfel, masa este luată pe fugă (sub formă de preparate fast-food sau gustări reci), de multe ori în drum spre serviciu, în fața calculatorului sau a televizorului și chiar în picioare.

Ritmul de viață alert a determinat schimbări și în ceea ce privește numărul meselor servite zilnic: majoritatea participantelor la studiu au menționat o singură masă pe zi – cea de seară.

Irina Rainer, Qualitative Research Manager Exact CC

Femeile din România își doresc însă să poată reveni la mesele regulate, la relaxarea oferită de petrecerea timpului împreună cei dragi, la pauza de prânz, la mâncarea gătită în casă.

Irina Rainer (foto), coordonatorul studiului, a declarat: „Ca și funcții îndeplinite, este menționată cea de liant între membrii familiei și de deconectare atunci când ne referim la ieșirile cu prietenii. În plus, masa mai este percepută de către femei ca simbol al bunăstării, reflectând starea materială a oamenilor”.

Mâncarea gătită este sănătoasă în opinia femeilor

Pentru femeile cu vârste cuprinse între 35-59 de ani, mâncarea tradițională, gătită în casă, este cea mai apreciată. Pe de-o parte, pentru că este considerată a fi naturală, sănătoasă (cu ingrediente controlate), iar pe de alta, pentru că prețul este unul convenabil. În plus, prin gătit, femeile simt că își arată grija față de cei dragi, că îi recompensează sau le arăta afecțiunea.

Femeile din România sunt niște gurmande, rolul mâncării fiind pentru ele acela de răsfăț al gustului. Pentru că le place să mănânce, dar și să gătească pentru cei dragi, ele își petrec ore bune în bucătărie, încercând să inoveze și să vină cu rețete noi și usoare, nerenunțând însă vreun moment la ideea de gust.

Alimentele sănătoase – consumate ca atare doar atunci când situația o impune

Româncele consideră ca fiind sănătoase fructele, legumele, lactatele, carnea slabă. Aleg însă să le consume ca atare mai ales atunci când se confruntă cu probleme medicale sau în situația curelor de slăbire. În rest, alimentele sănătoase sunt preferate ca ingrediente ale unor preparate cu gust.

Femeile din România sunt însă conștiente de beneficiile aduse de adoptarea unei alimentații sănătoase. De aceea, ele afirmă că iau în considerare un consum mai mare de lactate, fructe și legume. Când vine vorba de gătit, au în vedere curcanul (ca tip de carne fără „hormoni”) și peștele și încearcă să evite grăsimile (atât carnea grasă, cât și uleiul), combinațiile de alimente, excesele de orice fel și produsele procesate, ce conțin aditivi.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare și Consultanță prin intermediul a 4 Mini Focus Grupuri, la care au participat femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 59 de ani. Mini Focus Grupurile au avut loc în București, în intervalul 1-4 septembrie 2015.