FacebookTwitterLinkedIn

Aproape 1.000 de români au fost infectați cu COVID-19 la abatorul din Germania, a anunțat ministrul Sănătăţii din landul Renania de Nord-Westfalia, Karl-Josef Laumann.

Potrivit raportului oficial prezentat de ministru în parlamentul landului, s-au constatat supraaglomerare, mucegai, pericol de cădere, scurgeri la acoperişuri, instalaţii sanitare catastrofale, nereguli privind prevenirea incendiilor şi lipsa dezinfectantului, relatează dpa, citată de Agerpres.

Peste 1500 de muncitori de la Toennies s-au infectat cu COVID-19. Dintre aceștia, 996 sunt români, iar restul din Bulgaria și Polonia.

De miercuri, la trei săptămâni după ce abatorul a fost închis, municipalitatea din Rheda-Wiedenbrueck a anunţat că abatorul îşi poate relua treptat activitatea. Aproximativ 400 de angajaţi vor reveni la serviciu, dar compania a comunicat că iniţial va fi vorba de un număr mic de persoane.

Mulţi dintre angajaţii noştri sunt încă în carantină, a spus purtătorul de cuvânt al Toennies, Andre Vielstaedte. Laumann a precizat că la sfârşitul lui mai au fost inspectate circa 650 de clădiri, unde erau cazaţi 5.300 de oameni. A fost necesară evacuarea a patru apartamente, din cauza deficienţelor structurale grave şi a pericolelor pentru sănătate, a arătat el.

În privinţa cazării muncitorilor agricoli, de asemenea în mare parte est-europeni, s-au găsit mai puţine nereguli. Laumann a menţionat că inspecţiile au fost posibile doar în contextul epidemiei de COVID-19, în mod obişnuit autorităţile din subordinea sa neputând face astfel de verificări. De aceea, premierul a cerut modificarea legislaţiei în această privinţă.

Până la sfârşitul lui mai, fuseseră controlate 250 de unităţi agricole şi clădiri unde erau cazaţi aproape 5.800 de muncitori sezonieri din sectorul respectiv. S-au constatat circa 170 de deficienţe minore.