FacebookTwitterLinkedIn

Companiile chiriașe ale parcurilor de afaceri își prelungesc contractele pe termen lung. De ce o fac?

Tot mai multe companii cu sediul în interiorul parcurilor de birouri își prelungesc contractele de închiriere – un semnal bun pentru dezvoltatori, dar unul pozitiv și pentru economie: cu toate că aleg să nu cumpere, multinaționalele care preferă varianta închirierii prelungesc termenele cu până la opt ani.

Nu putem vorbi totuși despre o tendință la nivelul întregii piețe imobiliare non-rezidențiale, spune Liviu Tudor, fondatorul companiei Genesis Property, care deține parcurile West Gate și Novo Park. Diferența o fac chiriile sustenabile practicate pentru chiriașii mari și dezvoltarea hub-urilor de business, mult mai interesante pentru companii, în detrimentul clădirilor izolate.

Ce alte motive au companiile să aleagă această variantă, în locul cumpărării de spații de birouri sau spații comerciale? Dezavantajele par să fie puține: poate fi vorba despre costuri variabile, însă, cel puțin în cazul chiriașilor “blue chip”, care ocupă spații de peste 10.000 metri pătrați, există numeroase facilități. Există și companii care ar putea cântări mai mult decizia de a închiria sau cumpăra un spațiu pentru birouri: start-up-urile, mai ales că multe dintre acestea au și angajați remote.

La capitolul avantaje, în timp ce cumpărarea unui spațiu reprezintă o investiție pe termen lung și costuri fixe, închirierea vine cu ceva mai important într-o lume aflată în schimbare: flexibilitatea. Ce altceva câștigă companiile chiriașe?

Reputație – Este mai simplu pentru o companie care ține la imagine să închirieze, decât să cumpere, într-o zonă bună.

Pachete de extra-beneficii – Multe companii aleg parcurile de afaceri pentru accesul la diverse servicii: activități sportive, spălătorie auto, curățătorie, parcare, acces la spații comerciale și servicii medicale.

Acces la comunitatea de business – Dezvoltarea acestor parcuri ca hub-uri de business este un alt aspect de care companiile sunt interesate.

Resurse financiare pentru investiții – Lipsa investițiilor imobiliare lasă loc pentru alte oportunități apărute în piață.