FacebookTwitterLinkedIn

În prima ediție a topului românesc, fratele meu, Sergiu Biriș, fondator al brandurilor digitale Trilulilu și Zonga, a apărut pe coperta revistei, fiind unul dintre cei 30 de tineri premiați. Am simțit acest lucru ca o mare realizare și m-am bucurat foarte mult pentru succesul său. După patru ani, am ajuns să fiu și eu premiat.

În discursul meu de la gala „30 sub 30” am punctat că rolul acestor premii, pe lângă cel de recunoaștere a realizărilor, trebuie să fie și de încurajare a tuturor tinerilor să creeze o schimbare pozitivă în societate. Acest lucru pornește în primul rând de la exemplele celor care au reușit.

Ce au în comun tinerii de succes sub 30 de ani?

Pe mulți din topul Forbes România „30 sub 30″ îi cunosc personal sau le urmăresc cu interes evoluția în carieră. Am descoperit că avem lucruri în comun care au contribuit la succesul nostru. Care sunt acești factori și ce ar trebui să facă tinerii pentru a ajunge în top?

1. Dedicarea unei cauze sau unui proiect

Fiecare tânăr de succes din topul Forbes este definit de realizările sale, acelea care au adus un plus de valoare în viețile noastre. Fie că vorbim de sportivi care ne-au emoționat de fiecare dată când au creat spectacol în teren, antreprenori care au dezvoltat companii de mii sau milioane de euro, artiști sau inventatori. Toți au muncit cu pasiune și concentrare pentru a realiza lucruri remarcante.

2. Planificarea

Pentru a crea proiecte de succes, este nevoie de gândire în perspectivă și planificare. Cei care se gândesc doar la prezent, nu pot aduce schimbări pe termen lung. Țin minte că fiecare funcționalitate nouă dezvoltată la Trilulilu sau Zonga sau fiecare campanie de promovare creată le-am pornit de la întrebarea „cum ar fi dacă?”. Mai apoi, am stabilit pașii pentru a realiza ce ne-am propus.

Este o vorbă atribuită lui Albert Einstein, care spune că logica te va duce din punctul A până în punctul B, însă imaginația te poate duce oriunde. Tinerii de succes exersează continuu imaginația și logica pentru a pune în practică proiectele pe care le visează. Mai apoi, se întorc la punctul 1 și se dedică cauzei lor.

3. Rețeaua de contacte

În spatele oricărui tânăr de succes există întotdeauna o echipă de oameni care au contribuit la crearea condițiilor pentru atingerea performanțelor. Poți analiza fiecare câștigător din listele Forbes și îi poți contacta pe fiecare în parte pentru a afla că toți au oameni extraordinari care i-au ajutat să-și atingă visele.

A ști să găsești oameni valoroși, iar mai apoi să construiești relații de colaborare pe termen lung, este o aptitudine de care ai nevoie pentru a avea succes.

Cine sunt românii incluși în top „30 sub 30” realizat de Forbes SUA

4. Dezvoltarea continuă

Charles Darwin spunea că nu cele mai puternice sau inteligente specii supraviețuiesc, ci acelea care se adaptează cel mai bine schimbărilor.

Pentru a fi mereu cu un pas în față, trebuie să pui pe primul loc învățarea continuă. La fel ca un PC, ai nevoie de update-uri continue pentru a nu te lăsa depășit de softurile mai puternice sau de viruși.

Citește tot ce-ți vine la mână despre domeniu căruia te dedici, participă la traininguri online sau offline, discută cu profesorii, experimentează, crează proiecte pilot. Acestea sunt doar câteva metode practice care te ajută să-ți actualizezi continuu bagajul de cunoștințe și competențe.

Pe scurt, aș forța puțin nota să spun că următoarea rețetă este universal valabilă. Dacă vei începe de la ea vei avea șanse mari de reușită:

– devino foarte bun într-un domeniu;

– îmaginează-ți proiecte care să aducă valoare în viețile celor din jur;

– dedică-te proiectului sau proiectelor, contribuind cu expertiza ta;

– planifică să-ți atingi obiectivele;

– cunoaște oameni care te pot ajuta și construiește relații pe termen lung;

– investește în dezvoltarea ta și pune în practică tot ce înveți.

Fă acest lucru zi de zi și sper să ne vedem într-una din galele următoare Forbes „30 sub 30”! Mult spor!