FacebookTwitterLinkedIn

 Această suprafață tranzacționată reprezintă o cotă de piață cumulată de 20% din segmentul pieței de birouri pentru perioada analizată de 6 ani, potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară. CBRE România a reprezentat în acest interval aproape 100 de chiriași, cu suprafețe ocupate între 130ƒși 26.000 de metri pătrați și 40 de proprietari și dezvoltatori de clădiri de birouri din București. 

Segmentul office din București a cunoscut în această perioadă o transformare majoră dinspre o piață a proprietarilor (2008) înspre una a chiriașilor (2009-2013). Predicția CBRE este că perioada 2014-2016 va aduce o balansare între acești jucători, în condițiile unei cereri în ușoară creștere și a unui volum de noi livrări sub media ultimilor 10 ani. Anul 2013 a adus o activitate totală de tranzacționare de peste 300.000 de metri pătrați, incluzând contracte noi de închriere, mutări, renegocieri și prelungiri de contracte.

 „Există în continuare elemente ce ridică semne de întrebare referitor la refacerea segmentului imobiliar din România. Printre acestea putem număra viitorul proprietăților distressed, șansele de supraviețuire sau transformare pentru proprietățile secundare și terțiare, precum și lipsa investitorilor instituționali globali. Anul 2014 poate aduce o ușoară creștere a cererii în toate segmentele imobiliare, dar doar în condițiile unei stabilități macro-economice și politice”, spune Răƒzvan Iorgu, Managing Director CBRE România.