FacebookTwitterLinkedIn

Stocul modern de spații de retail se situează în prezent la circa 3,5 milioane de metri pătrați, dintre care aproximativ 1,1 milioane de metri pătrați se află în București, conform reprezentanților CBRE.

În 2018 și 2019, sunt programate pentru livrare, în București și în țară, 16 proiecte de retail, care vor însuma o suprafață de circa 302.100 de metri pătrați.

În prezent, la nivel național sunt în dezvoltare 11 noi proiecte de spații de retail, cu date de finalizare în 2018 și 2019:

  1. Patru proiecte dezvoltate de NEPI, care totalizează 74.100 de metri pătrați închiriabili și care vor fi livrate în Satu Mare, Sibiu, Târgu Mureș și Vaslui;
  2. Patru proiecte dezvoltate de Prime Kapital care însumează 59.600 de metri pătrați închiriabili și care vor fi livrate în Roman, Focșani, Slobozia, Balotești;
  3. Un proiect dezvoltat de AFI Europe în Brașov, cu o suprafață închiriabilă de 45.000 de metri pătrați;
  4. Un proiect dezvoltat de Element Development în Bistrița, cu o suprafață închiriabilă de 15.000 de metri pătrați închiriabili, deja finalizat;
  5. Un proiect cu o suprafață închiriabilă de 8.800 de metri pătrați, dezvoltat la Mioveni de Mitiska REIM.

„Una dintre tendințele importante pe care le-am remarcat este scăderea numărului de noi centre comerciale aflate în construcție și creșterea numărului proiectelor de extindere sau reamenajare. Un alt trend major este și schimbarea tipului de expunere a chiriașilor. Zonele de food court și cele destinate relaxării devin punctele de atracție. Astfel, în afară de diversificarea și mărirea food court-ului, asistăm și la apariția tot mai multor spații destinate experiențelor de realitate virtuală, jocurilor de aventură de tip escape rooms, diferitelor sporturi cum sunt: cățărările, săriturile pe trambuline, surfingul și scufundările”, a declarat Carmen Ravon, Head of Retail Leasing al CBRE Romania.

În ceea ce privește extinderile, în 2018 și în 2019 sunt programate următoarele livrări, în cinci proiecte:

  1. 47.000 de metri pătrați dezvoltați de Iulius Mall în Timișoara, în cadrul Openville;
  2. 22.100 de metri pătrați dezvoltați de Catinvest în Craiova, în Electroputere Parc;
  3. 16.500 de metri pătrați dezvoltați de Nova Imobiliare în București, în Colosseum Retail Park;
  4. 6.000 de metri pătrați dezvoltați de Prodplast Imobiliare în București, în Veranda Shop&Stay;
  5. 8.000 de metri pătrați dezvoltați de NEPI în Ploiești, în Ploiesti Shopping City. 

În ultima perioadă, consultanții CBRE au remarcat și o schimbare în ceea ce privește utilizarea spațiilor de către magazine. Acestea își măresc suprafața destinată unei singure unități, în detrimentul deschiderii de noi magazine în alte centre comerciale. Spațiile sunt folosite atât pentru vânzare, cât și pentru expunere, în vederea sprijinirii componentei de comerț online. Creșterea accelerată a achizițiilor online este astfel susținută și integrată în activitatea offline.

Magazinele devin din ce în ce mai mari, funcționând atât ca spațiu de vânzare, cât și ca showroom pentru susținerea comerțului online. În acest mod, componenta online și offline se sprijină reciproc în economia unui centru comercial, determinând nevoia de spații mai mari, deci de extinderi și reamenajări. Această tendință este firească în era tehnologiei, a aplicațiilor mobile prin care poți beneficia de cabine virtuale de probă, în care poți face cumpărături 24/7 și poți fi informat în timp real în legătură cu noile colecții, produse etc.”, a adăugat Carmen Ravon.

Foto: Bucharest Mall, unul dintre primele mall-uri din țara noastră.