Cea mai mare tranzacție înregistrată în 2013 a fost, conform CBRE, reînnoirea și renegocierea contractului Carrefour din București (45.000 mp), urmată de închirierile făcute de o companie de logistică în București și o companie producție electronice la Timișoara. O închiriere importantă (pentru un spațiu de producție) a fost tranzacția Lear Corporation în Solo Industrial Park – Iași.
Ce a făcut CBRE în ultimii șase ani?
Una din principale tendințe înregistrate în 2013 a fost reprezentată de tranzacțiile pentru spațiile de producție, în special în sectorul furnizorilor din industria auto. În total, CBRE România a contorizat un stoc de spații de producție destinate acestui segment de peste 2,1 milioane de metri pătrați, (incluzând aici atât investițiile de tip greenfield, cât și pe cele de tip brownfield, care nu se află în cadrul parcurilor logistice).
Această creștere a cererii în sectorul producție este evidențiată în cadrul factorilor care au contribuit la creșterea PIB în 2013: valoarea exporturilor, producție industrială, precum și o ușoară creștere a consumului intern.
Orzu, CBRE: ”Noile dezvoltări se vor livra în principal la cerere”
Rata de neocupare pentru România rămâne stabilă, însă variază în funcție de regiune. Bucureștiul deține cel mai mare stoc de spații industriale disponibile peste 134.000 de metri pătrați (însemnând o rată de neocupare de 12%). Pentru provincie, rata de neocupare variază între 10 – 14%, cu un volum de spații disponibile de peste 170.000 mp.
Nivelul chiriei prime cerute a rămas stabil în ultimii doi ani, mai ales în București, între 3,8 și 4 euro/ mp. În general proprietățile de clasă A tind să aibă o rată de neocupare mai scăzută, astfel presiunea pentru scăderea chiriei cerute și a chiriei nete este mai mică. Proprietățile de clasă B, mai ales cele din afara Bucureștiului, s-au confruntat cu o cerere scăzută, ceea ce se reflectă în chirii cerute mai mici.