Cautare
, Contributor

Forbes Staff

Imobiliare |
|

CBRE: Aproximativ 93% dintre investitori susțin proiectele de sustenabilitate în real-estate

Sustenabilitatea reprezintă unul dintre cele mai importante trenduri pe piața românească de real-estate în 2020, iar în prezent aproximativ 93% din investitori susțin clădirile sustenabile, conform specialiștilor CBRE.
rsz_tcbrediceanu

„Sustenabilitatea este un subiect discutat de multe persoane de industria de real-estate. Conform raportului nostru Market Outlook 2020, 70% din chiriași spun că bunăstarea oamenilor o să fie un factor de luat în considerare atunci când își aleg locațiile pentru birouri. Piața de real-estate va trebui să se adapteze. Clădirile noastre consumă 41% din energie și sunt responsabile pentru peste 20% din emisiile de gaze. Acest subiect este foarte important pentru generațiile mai tinere, 36% din categoria millennials au confirmat că atunci când aleg un job se uită la sustenabilitatea unei companii. Așa că, dezvoltatorii vor trebui să investească în clădiri sustenabile chiar dacă operarea acestora va fi foarte costisitoare”, spune Luiza Moraru, Head of Property Management, CEE.

De asemenea, în 2020 și în anii următori, proprietarii, chiriașii și managerii o să fie nevoiți să se concentreze pe aspecte ca diversitatea, digitalizare și implicarea comunităților.

„Toate aceste investiții ale proprietarilor vor fi răsplătite deoarece aceste clădiri sustenabile sunt viitorul”, a adăugat Luiza Moraru.

În ceea ce privește piața de retail, reprezentații CBRE au subliniat trei aspecte ca fiind de importanță. Primul a fost legat de regândirea strategiilor de marketing și operații pentru retail – segmentele de fashion, încălțăminte și sport fiind cele mai afectate din pricina temperaturilor din luna Ianuarie. Al doilea este legat de spațiul din centrele comerciale, există dorința pentru mai mult loc decât este în prezent. Al treilea este legat de E-commerce, care nu este atât de dezvoltat în România față de celelalte state europene. Reprezentații CBRE sunt de părere că acesta trebuie incorporat în strategiile pe următorii zece ani.

Un nou trend pentru 2020 anunțat este interesul dezvoltatorilor pentru piețe noi în orașe ca Iași, Craiova, Roman și Constanța.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii