Cautare
, Editor Coordonator

Media şi entertainment |
|

CBGB, clubul country unde s-a născut punk-ul

Stilul punk s-a născut într-un club în care ar fi trebuit să se cânte country și a fost nășit de fiul unor evrei emigrați din Rusia în America.
 aboneaza-te
about-us-2

„E ceva acolo”, spunea aproape de fiecare dată Hillel Kristal când o trupă nouă dădea audiție pentru a cânta în clubul lui. Club în care Hilly, cum îi spuneau amicii, ar fi vrut să se cânte country, bluegrass și blues – de aceea îl botezase CBGB. S-a ales în schimb cu punk – un gen muzical nou, și neagreat de alte cluburi new-yorkeze la începutul anilor 70.

 aboneaza-te
HILLY KRISTAL, the founder of legendary New York punk club CBGB
HILLY KRISTAL, fondatorul legendarului club de punk, CBGB ,din New York

Dintr-o generozitate total atipică show-business-ului, Hillel Kristal le-a dat o șansă tuturor muzicienilor cărora alții le-o refuzaseră. „Dacă au unde să cânte, vor cânta din ce în ce mai bine”, spunea el. Singura condiție pe care le-a impus-o era să cânte piese originale – ca să nu fie nevoit să plătească drepturi de autor…

Născut în New Jersey în 1931, într-o familie de evrei ruși care imigraseră în SUA după ce supraviețuiseră pogromului, Hillel a studiat vioara în copilărie și apoi a urmat cursurile unei școli de muzică din Philadelphia. Îndrăgostit de folk, omul s-a tot străduit să țină un club – CBGB a fost cel de-al treilea pe care l-a înființat, cu bani împrumutați de la mama lui, potrivit filmului CBGB, realizat în 2013 și regizat de Randall Miller.

Trupa Television a poetului Tom Verlaine a fost printre primele care au cântat în clubul lui Hillel. „Partea frumoasă a trupei Television este că nu posedă nici un fel de calități muzicale sau sociale – și știe asta”, au scris criticii. Groaznici, necizelați, primitivi – așa au fost caracterizate multe dintre formațiile care au învățat să cânte sau și-au format stilul în CBGB – un local obscur și insalubru dintr-un cartier new-yorkez de o reputație îndoielnică. Acesta este locul unde au venit pe lume grupuri precum Talking Heads, Ramones, Joan Jett & The Runways, Blondie sau Velvet Underground. Iggy Pop și Patti Smith, cu trupele lor, se numărau printre „rezidenți”.

În 2002, când Talking Heads au intrat în Rock and Roll Hall of Fame, Hilly Kristal a fost invitat de trupă pe scenă. „Hilly este motivul pentru care suntem azi, aici”, a spus Tina Weymouth, basista formației. „Hilly ne-a spus mereu să ne îmbunătățim sound-ul, să încercăm să fim mai interesanți… Ne-a hrănit și ne-a sprijinit în toate felurile posibile… Ne-a ținut în viață…”

Peste 50.000 de trupe au debutat în clubul lui Hillel Kristal, susțin autorii filmului CBGB – cu un Alan Rickman într-un rol excelent și atipic față de ceea ce ne obișnuise… CBGB a rezistat mai bine de 30 de ani și poate ar mai fi existat și astăzi dacă proprietarii nu i-ar fi cerut socoteală lui Hillel pentru niște datorii mai vechi.
Clubul s-a închis în 2006 și, odată cu el, pare că s-a încheiat și misiunea lui Hillel pe lumea asta: în vârstă de 75 de ani, s-a stins câteva luni mai târziu, suferind de cancer la plămâni.

Foto Profimedia, Shutterstock

Trailer CBGB

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii