Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Cătuțoiu, RealTime : ”Prima Casă nu este un criteriu de calificare a locuințelor”

casa_bani.jpg
”Prima Casă este ca o fabrică de mobilă care se alimentează cu lemn dintr-o singură pădure în care nu se plantează copaci. Este foarte bine că avem mobilă, dar este nevoie să creștem suprafața împădurită”, spune Ion Cătuțoiu.

Guvernul a hotărât la începutul acestei săptămâni stabilirea plafonului de garanții ce pot fi emise în 2014 pentru programul „Prima Casă” la 1,2 miliarde de euro. Am stat de vorbă cu Ion Cătuțoiu, managing partner în cadrul companiei de consultanță imobiliară RealTime, despre efectul programului asupra pieței rezidențiale.

Află câți bani au rămas din plafonul alocat programului ”Prima Casă” în 2013

Forbes.ro : Cât de mult contează programul ”Prima Casă” pentru strategia dvs. de business?

Ion Cătuțoiu: "Prima Casă" a crescut inventivitatea dezvoltatorilor și a vânzătorilor de imobile vechi și s-au găsit soluții pentru achiziții de locuințe fără ca cel care cumpără să plătească vreun avans. Mai degrabă acest produs este aplicat pentru locuințe de calitate slabă sau care sunt poziționate în zone fără facilități complete. 

Noi susținem dezvoltarea locuințelor de calitate care să satisfacă principalele criterii reale de selecție: siguranța familiei, nevoile și puterea de cumpărare. Din acest motiv, am eliminat din portofoliu locuințele care se adresează programului Prima Casă.  În realitate, Prima Casă este un program de finanțare și NU un criteriu de calificare a locuințelor. Încurajarea pentru îndatorare a familiilor care nu reușesc să strângă economii, pentru avans de 15 % cât se cere pentru un credit normal în lei (care este mai avantajos pentru împrumutat), nu va duce către maturizarea pieței imobiliare.

RealTime oferă servicii de consultanță imobiliară și îi încurajăm pe clienți să cumpere locuința care le asigură siguranța familiei (inclusiv cea financiară) și le satisface nevoile reale. Dacă puterea lor de cumpărare nu le oferă siguranță pentru stabilitate financiară pe termen mediu, îi încurajăm să închirieze până își pot permite achiziția unei locuințe.

Cred că lipsa de informație și lipsa concurenței reale pe piața locuințelor noi sunt defavorabile clienților și este datoria noastră profesională să-i îndrumăm corect. Dacă finanțarea prin Prima Casă este potrivită pentru client, o recomandăm.

Află cu cât a scăzut numărul autorizațiilor de construire emise anul trecut față de 2012

Forbes.ro: Care sunt principalele avantaje ale programului pentru sectorul real estate/construcții? Există și dezavantaje?

Ion Cătuțoiu: Principalul avantaj este dat de creșterea numărului de tranzacții pentru locuințele second hand. Din păcate, programul nu este susținut de un program național coerent de construcții de noi locuințe, ceea ce face ca stocul să fie îmbătrânit, iar cumpărătorul să fie limitat în selecție.

Piața construcțiilor de locuințe noi crează locuri de muncă, atrage venituri la buget și crește puterea de cumpărare a românilor. Făcând o paralelă, Prima Casă este ca o fabrică de mobilă care se alimentează cu lemn dintr-o singură pădure în care nu se plantează copaci. Este foarte bine că avem mobilă dar este nevoie să creștem suprafața împădurită.

Buyukhanli, Opus Land Development: ”Prima Casă, o soluție atractivă de finanțare”

Forbes.ro: Vi se pare suficient plafonul de 1,2 miliarde de lei, stabilit de Guvern pentru 2014?

Ion Cătuțoiu: Ca de obicei, se va suplimenta. Cred că acest plafon nu va fi suficient nici până în mai 2014.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii