Cautare
, Contributor

Tech |
|

Câți specialiști IT lucrează în România și de câți ar mai fi nevoie

Cu o piață actuală de 120.000 de specialiști și sectorul tehnologiei informatiei (IT) în plină creștere, România are nevoie de o creștere de 150% a numărului acestora, până în 2020, arată o anliză a Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
studenti elevi calculator

„Dacă ne raportăm la nevoia de specialiști în piață, rezultă că avem nevoie de o creștere a numărului de locuri de școlarizare la nivel național cu cel puțin 50%. Nevoia de specialiști trebuie însă calibrată în funcție de gradele de specializare. Spre exemplu, absolvenții de licenţă şi masterat din facultățile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutați de companiile de software și departamentele IT din companiile mari care oferă poziții specializate. Cererea suplimentară, care include poziții cu specializare medie, poate fi acoperită inclusiv prin reconversie profesională și atragerea în domeniul IT a absolvenților din alte facultăți prin cursuri accelerate cu certificare internațională”, spune Andrei Pitiș, președintele ANIS.

Astfel, ANIS și Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti susțin găsirea soluţiilor sustenabile pentru obținerea rezultatelor scontate, mai arată reprezentantul ANIS.

Participarea la cursurile extracurriculare, la programe de tip „școala de vară” sau interacțiunea directă cu activitățile din companii sunt doar câteva modalități de bază la care studenții și chiar elevii de liceu trebuie să aibă acces. Cei care sunt atrași de software, programare, creare de produs sau chiar antreprenoriat în acest domeniu pot să își dezvolte abilitățile care, mai târziu, să îi transforme în specialiști, susține ANIS.

Implicarea companiilor în procesul educațional, dincolo de programele de practică, este însă esențială. Universitățile îndeamnă mediul privat să creeze un fond prin care să susțină tineri valoroși cu posibilități financiare reduse și care, deși sunt admiși la facultate, refuză să intre pe locurile cu taxă din acest motiv.

„Referindu-ne la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din UPB, vorbim de tineri cu medie de admitere la facultate de peste 9,5. Sunt talente care nu trebuie irosite. Ne-am dori ca firmele să se solidarizeze și să ne ajute să creștem împreună acești tineri, bineînțeles în beneficiul industriei de software în cele din urmă”, spune Adina Magda Florea, Decan al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii