FacebookTwitterLinkedIn

“Cred că am ajuns la un punct de cotitură în comerțul din România Practic, astăzi 1 din 4 români cu acces la internet este cumpărător online, în vreme ce 70% din români se documentează pe internet înainte de a lua o decizie de cumpărare” spune Radu Apostolescu,vicepreședinte și director de dezvoltare eMAG.

În ultimii ani, numărul de utilizatori ai comerțului online din România s-a plasat într-un trend asecendent. Comparativ cu anul trecut, ideea de cumpărături online a început să devină tot mai atractivă și în rândul persoanelor de o vârstă mai înaintată – categoria 45-55 de ani crescând de la 10 la 15% din totalul utilizatorilor de comerț electronic în 2013  – dar și în rândul celor din mediul rural (16% din totalul utilizatorilor de comerț electronic, în ușoară creștere față de anul trecut), mai arată studiul citat.

Categoria electroIT continua  cea mai căutată de cumpărătorii online, anul trecut 20% din vânzările de produse electroIT fiind generate de comerțul online.  Prin comparație, din tot retailul din România, cumpărăturile online au reprezentat doar 2%.

“Toate aceste date arată că retailul online are un potențial foarte mare în anii următori, odată cu diversificarea categoriilor de produse comercializate”, spune Apostolescu.  “Însă un factor critic pentru a duce piața la următorul nivel este câștigarea încrederii consumatorilor. “

Magazinul online eMag a înregistrat anul trecut vânzări de 165 de milioane de euro, în creștere cu 14% față de 2011. Investițiile eMag au fost anul trecut de circa 5,5 milioane de euro, adică un procent de 3,3% din cifra de afaceri. Cea mai mare parte din sumă s-a îndreptat înspre infrastructura IT și logistică.