FacebookTwitterLinkedIn

Utilizarea smartphone-urilor și tabletelor este mai raspandită printre liceeni și studenți, tinerii până în 35 de ani și persoanele cu educație superioară. Un procent semnificativ dintre utilizatorii de smartphone și tabletă nu folosesc aceste device-uri pentru a se conecta la Internet, arată studiul citat.

Deținerea de gadget-uri nu depinde neapărat de resursele financiare proprii, astfel elevii și studenții depășesc la acest capitol atât angajații cât și antreprenorii.

Dacă în rândul angajaților, doar aproximativ unul din șase deține un smartphone, procentul elevilor și studenților este mult mai mare, ajungand la 38%. În privința tabletelor, de asemenea elevii și studenții dețin supremația, 14% dintre aceștia au un astfel de device, comparativ cu 9% dintre antreprenori sau 6% dintre angajați.

Liceenii și studenții sunt înaintea altor segmente și în ceea ce privețte posesia ambelor gadgeturi, 8% dintre aceștia dețin atât un smartphone cât și o tabletă, procent aproape de trei ori mai mare față de media națională (3%).

Deși penetrarea internetului mobil a crescut în ultima vreme, ca și vânzările de smartphone-uri și tablete, a deține un astfel de gadget nu înseamnă neapărat și folosirea acestuia pentru a naviga pe Internet.

Studiul res!com mai arată că 20% dintre posesorii de smartphone nu se conecteaza niciodată la Internet de pe mobil, în timp ce procentul este și mai mare pentru posesorii de tablete, ajungand la 43%. Este mai probabil ca tabletele să fie folosite în principal pentru jocuri, dat fiind numărul mare de posesori care nu se conecteaza la Internet.

Însă, liceenii și studenții sunt din nou în top, aceștia fiind într-o măsură mai mare online de pe mobil, întrucât majoritatea celor care dețin un astfel de aparat îl folosesc și pentru accesarea Internetului. Doar 12% dintre elevii și studenții care dețin un smartphone și 18% dintre posesorii de tabletă nu intra pe Internet de pe aceste gadget-uri.

Studiul este reprezentativ la nivel național și a fost realizat în luna septembrie 2013 prin interviuri față în față, pe un eșantion de 1.200 de respondenți cu vârsta peste 14 ani. Eroarea maxima de esantionare este de +/-2.8%, la un nivel de încredere de 95%.