FacebookTwitterLinkedIn

Din cei 226.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi anul trecut, în ultimele trei luni activitatea de tranzacţionare a fost de aproximativ 68.000 de metri pătraţi. Cererea reprezintă 70% (158.000 de metri pătraţi) din totalul nivelului tranzacţionat, în timp ce renegocierile şi reînnoirile de contract reprezintă 30%. De altfel, preînchirierile şi renegocierile de contract au fost cele mai mari tranzacţii înregistrate în 2012.

Vezi cu cât a crescut stocul modern de birouri anul trecut

Majoritatea spaţiilor de birouri au fost tranzacţionate în zona Pipera (27%), urmată de Nordul Capitalei (23%) şi de zona de Vest (20%). În T4 2012, cea mai mare tranzacţie a fost cea de renegociere şi extindere a companiei Orange în clădirea Europe House.

Află mai multe despre tranzacţia Orange în Europe House

„În 2012, activitatea de pre-închiriere a cunoscut o creştere considerablă, reprezentând 40% din nivelul total al cererii, ceea ce se reflectă în numărul de proiecte planificate, care a crescut pe parcursul anului trecut”, a declarat Victor Răchită, Head of Office Agency CBRE România. „Activitatea de pe piaţa de birouri de anul acesta va avea o structură similară cu cea din 2012 şi ne aşteptăm ca şi în 2013 tranzactiile de pre-închiriere să se păstreze la un nivel ridicat. Deşi nivelul chiriei prime a înregistrat începând cu a doua jumătate a anului o uşoară scădere după o perioadă de stabilitate, proprietarii au fost mai agresivi cu ofertele de stimulare pe care le-au oferit chiriasilor, optând pentru menţinerea nivelului chiriei contractuale.