Cautare
, Contributor

Tech |
|

Câţi bani face IT-ul românesc

Companiile care activează pe nişa de IT şi tehnologie din România au generat, în 2014, venituri cumulate de 4 miliarde de euro şi oferă locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajaţi, arată un studiu realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES Transilvania.
tehnologie1.jpg

Cele aproximativ 14.000 de companii IT îşi desfăşoară, în prezent, activitatea în România, iar aproximativ 50% dintre ele sunt localizate în Bucureşti şi Cluj-Napoca, arată același studiu, realizat în baza veniturilor oficial declarate ale tuturor  companiilor analizate, dar şi pe un eşantion de 393 reprezentanţi ai celor mai mari firme de profil din ţară.

Cifra de afaceri însumată a industriei IT din România a fost de aproximativ 16 miliarde lei în 2014 (circa 4 miliarde euro), în creştere cu 26% faţă de 2013. Din totalul acestor venituri, aproape 60% au fost realizate de companiile localizate în Bucureşti, urmate de cele din Cluj (11%), iar celelalate oraşe sub 10%. Rezultatele arată că Bucureştiul şi Clujul conduc detaşat în topul regional al zonelor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 48% din totalul lor. Pe de altă parte, Cluj – Napoca are cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, 1 dintre 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.

În ceea ce priveşte forţa de muncă activă, în Bucureşti şi judetele Cluj, Iaşi şi Timiş sunt prezenţi 73% din totalul angajaţilor din industria IT locală. Bucureştiul se remarcă de departe ca fiind oraşul cu cei mai mari angajatori, asigurând aproape jumătate din totalul locurilor de muncă în IT din România. Referitor la remuneraţiile din IT-ul românesc, salariul mediu net la jumătatea anului 2015, declarat de către reprezentanţii companiilor în cadrul studiului, este de circa 2.600 lei. Peste jumătate dintre companiile participante la studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES(54%) au operat sau urmează să opereze creşteri salariale, până la finele anului, cu aproximativ 16%.

Pe de altă parte, din perspectiva evoluţiei anuale a numărului de angajaţi, județele Iaşi, Dolj, Bihor, Constanţa şi Gorj se evidenţiază prin creşterea numărului total de angajaţi în domeniu, cu peste 30%, comparativ cu 2013. Celor peste 75.000 de angajați permanenți ai jucătorilor din IT-ul românesc li se alătură specialiștii PFA, numărul lor ridicându-se la circa 17.000 în 2014, la nivelul întregii țări. Datele analizate de relevă şi zonele cu cei mai mari angajatori din ţară, din nou, Bucureştiul și Clujul fiind, în egala măsură, „gazdele” celor mai mari, cu peste 1.000 de angajaţi/companie.

„Concluzia este simplă: IT-ul va continua să susţină economia românească şi să fie un angajator de top. Aşteptarea noastră este ca numărul angajaţilor direcţi, alături de cei care colaborează în regim de PFA în IT, să atingă peste 100.000 persoane la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014”, declară Voicu Oprean, Preşedinte ARIES Transilvania.

ARIES este Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software, una dintre cele mai mari organizații create pentru industria IT&C din România, cu 4 filiale zonale la: Timișoara, Brașov, Cluj și Craiova. Clusterul iTech Transilvania se ocupă cu  formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate si sprijinirea inovarii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii