FacebookTwitterLinkedIn

Bugetul total de publicitate TV consumat în 2012 de cei patru mari producători de bere din România este estimat de „Forbes România” la 14 milioane de euro. Reclamele pentru bere au avut o expunere cumulată cu 6,7% mai mare față de anul precedent.  

Campaniile de promovare pentru brandurile de bere ale firmei Heineken au adunat în primele 11 luni ale anului un volum de 41.421 puncte de audiență (Gross Rating Point – GRP). Volumul de audiență a fost cu 11,1% mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului 2011. (Pe baza GRP-urilor, companiile cumpără spații de publicitate de la televiziuni.) Heineken produce în România, printre altele, mărcile de bere Silva, Bucegi, Ciuc, Heineken, Golden Brau și Neumarkt.

Al doilea producător care a acumulat un volum important de puncte de audiență a fost Ursus Breweries, cu 17.456 GRP-uri. Vizibilitatea berilor de la Ursus a fost cu 12,4% mai mare decât cea din 2011. Printre mărcile care se află în portofoliul producătorului figurează Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Azuga, Stejar și Peroni.

Dintre cei patru mari producători de bere, Bergenbier SA a avut cea mai mare creștere a expunerii pe TV: 22,7%. Campaniile de promovare ale brandurilor de la Bergenbier SA au acumulat 12.826 GRP-uri. Bergenbier SA deține, printre altele, mărcile Bergenbier, Noroc, Stella Artois, Staropramen și Lowenbrau.

Compania United Romanian Breweries Bereprod (URBB) a derulat campanii de promovare pe TV care au strâns 6.871 GRP. Volumul de puncte de audiență este mai mic cu 33,7% decât cel din 2011. URBB produce mărcile Tuborg, Skol, Holsten și Carlsberg.

Alte două companii au consumat publicitate TV pentru bere: Romaqua Group Borsec și European Food. Dar acestea mai produc și alte branduri în afara celor de bere, așa încât monitorizările nu arată separat expunerea pe care le-au avut mărcile lor de bere. European Food deține berile Servus și Burger, în timp ce Romaqua Group Borsec are Albacher.