FacebookTwitterLinkedIn

Averea totală a miliardarilor americani se ridică la 4,6 trilioane de dolari la închiderea burselor din data de 28 aprilie, potrivit Forbes SUA.

Averile celor mai bogați oameni de pe planetă au crescut cu 35% față de 3,4 trilioane de dolari (1 ianuarie 2020, momentul în care Covid-19 începea să se răspândească în lume).

Cu alte cuvinte, miliardarii americani s-au îmbogățit cu aproximativ 1,2 trilioane de dolari în timpul pandemiei. Piețele bursiere sunt în creștere, în ciuda creșterii șomajului și al blocajului din timpul carantinei. S&P 500 a crescut cu 29% de la 1 ianuarie 2020, iar media Dow Jones a urcat, de asemenea, cu 19%.

Mulți miliardari – care au de cele mai multe ori o mare parte din averea lor investită în companii individuale sau portofolii de investiții în lucruri precum capitalul privat și fonduri speculative – se descurcă mult mai bine ca înainte de pandemie. Trei sferturi din cei 722 de miliardari americani sunt la fel de bogați sau mai bogați decât erau înainte de pandemie – averile unora au crescut cu miliarde, zeci de miliarde sau chiar mai mult de 100 mld. dolari.

Marii câștigători americani în timpul pandemiei Covid-19

Acești 10 membri au adăugat în total 488 de miliarde de dolari la averea lor de la începutul anului 2020.

Miliardarii nu sunt doar mai bogați de când a început pandemia, ci sunt și mai mulți. Un număr record de 493 de nou-veniți s-au alăturat listei Forbes SUA a miliardarilor planetei din acest an (aproximativ un nou miliardar a apărut la fiecare 17 ore în perioada martie 2020 și martie 2021), inclusiv 98 din SUA, care includ fețe celebre precum Kim Kardashian West, producătorul de filme Tyler Perry și CEO-ul Apple, Tim Cook. De asemenea, odată cu creșterea criptomonedelor, au apărut 9 noi cripto-miliardari, inclusiv gemenii Winklevoss, fondatorul exchange-ului FTX Sam Bankman-Fried și investitorul Silicon Valley, Tim Draper.

Mai sunt și cei care au făcut o avere luptând împotriva virusului Sars-CoV2, inclusiv August Troendle, al cărui Medpace ajută companiile farmaceutice să efectueze studii clinice pentru medicamentele Covid-19, plus trei acționari americani ai dezvoltatorului de vaccin anti-Covid, Moderna: Timothy Springer, Noubar Afeyan și Robert Langer.