
Utilizatorii pot pierde fișiere în diferite moduri: în cazul în care dispozitivele lor sunt pierdute sau furate, sau dacă devin victime ale infractorilor cibernetici. Aceştia din urmă ştiu că fișierele utilizatorilor sunt valoroase pentru ei, de aceea dezvoltă constant noi tipuri de malware care pot cripta datele de pe un hard disk și apoi cer o recompensă pentru returnarea lor, potrivit sondajului B2B International.
Pe parcursul anului trecut, 22% dintre respondenţii din Europa s-au confruntat cu un atac cibernetic. În același timp, peste 60% dintre victimele programelor malware care fie au deteriorat sau distrus date personale, au spus că nu au reuşit să recupereze integral fișierele respective. În aceeași perioadă, aproximativ 12% în dintre utilizatori s-au confruntat cu pierderea, furtul sau deteriorarea dispozitivului lor.
Studiile au arătat ca pierderile potenţiale, rezultate din pierderea de conținut multimedia (cu alte cuvinte, valoarea monetară a fișierelor care nu pot fi recuperate) este mai mare în rândul respondenților mai tineri, care descarcă în mod constant muzică și filme.
De exemplu, respondenții din grupa de vârstă 16-24 de ani s-ar putea confrunta cu o pierdere medie de 670 dolari, pe când cei din grupul de 25-34 ani ar suporta o pierdere medie de 455 dolari, iar utilizatorii cu vârsta de peste 45 de ani ar pierde în medie 227 de dolari.
Când vine vorba despre valoarea datelor pierdute în diferite țări, locuitorii din China și Rusia au avut cele mai mari pierderi medii, de 816 dolari și, respectiv, 807 dolari per utilizator. Această cifră este mult mai mică în Europa (378 dolari) și în America de Nord (342 dolari).