Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Cățel? Pisică?  De ce?

Copiii iubesc animalele! E o dragoste firească și jucăușă, din care se poate construi o prietenie de neuitat. Ba chiar mai mult, animalele de companie contribuie la educarea și dezvoltarea emoțională a celor mici. De ce să nu profităm de toate aceste avantaje?  
88-89 animalutele pets shutterstock_238674238

Nu există copil care să nu fi visat vreodată la propriul său animal de companie. Și… cu un pic de curaj din partea părinților, visul poate deveni realitate. Într-adevăr, o realitate aventuroasă, cu provocări și responsabilități, dar și cu (mult mai multe) beneficii și bucurii pentru micuții noștri și, implicit, pentru întreaga familie.

Rolul animalelor de companie în dezvoltarea copilului

Statisticile confirmă că micuții care au un animal în preajmă au de câștigat pe mai multe planuri. Aceștia devin mai responsabili și mai încrezători în sine, inițiază și mențin contacte sociale cu mai multă ușurință, își dezvoltă capacitățile empatice și au un sistem imunitar mai puternic. Categoric, animalele de companie participă la dezvoltarea personalității copilului, îi pot fi un sprijin în momente de criză şi îl pot ajuta să-şi dezvolte abilitățile de interrelaționare.

Prietenii necuvântători sunt o dovadă prețioasă de iubire necondiționată, iar copiii apreciază că animăluțul îi acceptă exact așa cum sunt, fără să-i critice și cu încredere deplină. Alături de un animal de companie, copiii reușesc mai ușor să depășească teama de singurătate, precum și absența sau lipsa de atenție a părinților ocupați.

Chiar și cei mai retrași copii devin prietenoși cu animalele de companie. Și, evident, prin asumarea responsabilității față de ele, copiii încep să simtă puterea și încrederea în sine. În aceste vremuri în care conectarea cu copilul este, cel mai adesea, înlocuită de un televizor, smartphone, tabletă sau computer, animalele de companie ajută micuții să nu se simtă singuri și abandonați.

Vârsta potrivită pentru un prieten necuvântător

Copiii pot beneficia încă de la naștere de un animal de companie, iar în acest caz, evident, toată responsabilitatea va cădea pe umerii adulților din casă. Dacă dorești ca la un moment dat micuțul să își asume o parte din responsabilități, vârsta de patru-cinci ani este cea mai potrivită, micuțul fiind capabil să hrănească animăluțul, să îl perie și să-l mențină curat. Ei bine, în cazul în care vrei ca tot ce este legat de îngrijirea animalului să treacă în sarcina copilului, trebuie să aștepți până implinește șapte ani.

Într-adevăr, recomandarea de vârstă ține și de fiecare animal în parte, deoarece gradul de implicare necesar diferă de la o specie la alta. În principiu, un acvariu cu pești sau o colivie cu păsări nu presupune contact direct, necesită mai puțin timp petrecut pentru a hrăni și a curăța. În schimb, o pisică are nevoie de mai multă îngrijire, iar un câine, de și mai mult timp și atenție. Prin urmare, vârsta la care micuțul își poate asuma responsabilitatea pentru a crește un animal de companie variază în funcție de nivelul de implicare de care are nevoie prietenul necuvântător.

Animăluțul potrivit pentru copilul potrivit

Peștii: nu solicită prea multă atenție, însă necesită îngrijire – schimbat apa, curățat acvariul, hrană. În același timp, nu oferă prea multe posibilități de joacă, nu-i poți lua în mână și nu-i poți mângâia. Totuși, îi pot învăța pe copii să iubească fără a cere nimic în schimb.

Păsările: nu sunt pretențioase, în schimb sunt gălăgioase dar pot să își ia zborul pe un geam uitat deschis. Ele pot fi învățate să vorbească, să cânte și să comunice. Prin urmare, păsările sunt potrivite pentru copiii cu tulburări de vorbire – iar pentru început, nu e nevoie neapărat de papagali exotici scumpi, cei obișnuiți sunt mai potriviți. Pentru a evita alergiile la puf și la praful din mâncare, cușca nu va fi ținută în camera copiilor.

Câinele și pisica: îi învață pe copii să își controleze emoțiile și reacțiile. Prin urmare, copilul poate învăța de la pisică independența și liniștea, iar de la câine – deschiderea și fidelitatea. Potrivit experților, nu toate rasele de câini interacționează bine cu copiii. Printre cei mai inteligenți și afectuoși se numără Border Collie, Saint Bernard, spanioli, ciobănesc germani, Boxer, Labrador, Schnauzer. Dintre pisici, cele mai afectuoase sunt: Angora, Himalayana, Bengaleza, Albastru de Rusia, Birmaneza, iar rasa Ragdoll a fost special creată pentru comunicarea cu copiii – acestea fiind pisici cu un caracter deosebit de blând și plin de înțelegere.

Rozătoarele:  sunt preferate de copii, deoarece pot fi mângâiate, ținute în mână, luate afară etc., iar copiii tocmai de contact fizic au nevoie. Pentru ei, atingerile și îmbrățișările înseamnă atenție și dragoste. Rozătoarele sunt potrivite pentru copiii mai mari, în special în familiile care nu își permit să aducă acasă o pisică sau un câine. Hamsterul îi va ajuta să se simtă responsabili față de prietenul necuvântător, care necesită îngrijire și atenție. Și încă un aspect de luat în calcul! Rozătoarele nu trăiesc mult timp și, inevitabil, copilul va suferi când își va pierde animalul de companie. Fiți alături de ei și explicați-le ce s-a întâmplat. În definitiv, e o lecție de viață din care copilul învață să treacă peste pierderi.

În loc de concluzie: dacă copilul cere să-i cumpărați un animal de companie, luați în serios această dorință. Nu privați copilul de o comunicare atât de importantă.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii