FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Stabilizare.

Pentru că anul 2020 a fost unul incert din multe puncte de vedere, anul 2021 a reușit să aducă o stabilitate în piață, chiar și ușoare creșteri în mai multe segmente, iar această stabilizare, această așezare a mai multor verticale pe un drum bătătorit de un an de criză pandemică ne dă speranțe mai mari pentru 2022 și următorii ani.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

În funcție de domeniul de activitate, consider că fiecare a avut temeri la începutul anului, din mai multe puncte de vedere, enumerate și în întrebare.

Totuși, în segmentul nostru de dezvoltare ecommerce, principala provocare a fost găsirea forței de muncă calificată, deoarece mediul academic nu formează specialiști în dezvoltare web și cu nișă pe ecommerce, acest lucru revenind mediului privat, prin calificarea la locul de muncă.

În prezent, trimestrul al treilea ne-a depășit puțin așteptările de la începutul anului, acest lucru oferindu-ne încredere în potențialul de dezvoltare viitoare a ecommerce-ului și a magazinelor online.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

În 2021, un motiv atât de satisfacție cât și de optimism, a fost fuziunea cu Life is Hard|Work Soft, companie listată la Bursa de Valori București, fiindu-ne astfel recunoscută valoarea muncii din ultimii ani și accederea la un nou pool de clienți, de oportunități de dezvoltare, atât ale companiei, cât și ale colegilor noștri.

Optimismul este redat și de încrederea pe care partenerii noștri o au în noi, venind cu diverse cerințe adiționale și cu recomandări către alți posibili parteneri.

De asemenea, mă bucură să văd mai multă deschidere din partea colegilor pentru diverse certificări relevante, apetitul pentru a învăța tot timpul ceva nou, iar asta cred că vine din stabilizarea de care vorbeam mai sus, pentru că lumea începe să se obișnuiască cu acest nou prezent, chiar dacă la Innobyte toți colegii lucrează remote.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Anul 2021 a fost unul foarte dinamic și spun asta din 2 motive: pe de o parte au fost incertitudini la nivelul anumitor industrii, cum ar fi industria HORECA, dar pe de altă parte piața de capital a fost foarte dinamică și au existat foarte multe listări de companii la bursa de valori București.

De asemenea, mediul start-up arată promițător cu multe companii nou formate, dar și cu fonduri de investiții foarte active pe piața din România.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Mediul de afaceri din România are nevoie de stabilitate și predictibilitate. O măsură bine intenționată a constat în faptul că au fost anunțate măsuri de susținere a firmelor prin diverse proiecte guvernamentale, dar acestea nu au fost puse în practică sau au fost puse prea puțin, ceea ce transmite ideea de nesiguranță în rândul antreprenorilor care au început să caute alte surse de finanțare. Dacă s-ar fi continuat implementarea măsurilor de ajutor în perioada pandemică, Guvernul României ar fi salvat multe companii care altfel ori s-au închis, ori și-au redus foarte mult activitatea.

Începerea unui exercițiu financiar în anumite condiții economice, urmată de schimbarea acestora “în timpul jocului” într-o perioadă scurtă de timp, aduce efecte negative în bugetele și forecasturile realizate de către companii.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Sunt cele 3 provocări de care avem parte și în prezent: pandemia, criza energetică și criza materiei prime. Și nu cred că vom scăpa prea ușor de niciuna dintre aceste provocări, cel puțin nu pe parcursul anului 2022. Aceste mari provocări au foarte multe ramificații care vor declanșa și alte efecte cu potențial negativ.