Cautare




, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Cătălin Chelu – 500 Miliardari Ediția 2011

Catalin Chelu.jpg
Nume: Cătălin Chelu Avere: 22-24 de milioane de euro Varsta: 45 de ani Resedinta: Galați Domeniu/Companie: Industrie, comerț, investiții bursiere  

Criza l-a transformat din speculator în investitor strategic. Începând cu 2010, Cătălin Chelu a ales să vândă titlurile financiare pentru a face rost de bani pentru investiții în companii din sectorul productiv. Urmărit de justiţie, arestat preventiv sub acuzaţia de mită şi extrem de controversat printre investitorii de pe piaţa de capital de la Bucureşti, omul de afaceri Cătălin Chelu nu şi-a neglijat afacerile. Ba mai mult, a făcut chiar noi achiziţii.

Producătorul argeşean de electrocasnice Electroargeş (listată la BVB sub simbolul ELGS), producătorul şi distribuitorul de vinuri Vinia Iaşi (tranzacţionat la BVB sub simbolul VIIA) sau Lactate Natura Târgovişte (INBO) sunt doar câteva dintre companiile în al căror acţionariat a intrat anul trecut (fie direct, fie indirect – adică prin alte companii pe care le deţine). „2010 a fost pentru mine un an de achiziţii!“, spune omul de afaceri gălăţean, ezitând să dea prea multe detalii despre contextul în care acestea au fost realizate. Acestea sunt doar achiziţiile despre care se ştie, pentru că omul de afaceri este reţinut în a da detalii despre activitatea sa. Mai ales că valurile făcute ulterior de preluarea Electroargeş, unde angajaţii şi ceilalţi acţionari l-au acuzat de scoaterea ilegală din societate a profiturilor companiei şi de achiziţii ilegale de acţiuni, nu este de natură să-l îndemne la vorbă. Și nici evoluţiile ulterioare preluării nu au fost spectaculoase. Dimpotrivă, dacă ne uităm la cum a evoluat pe bursă ELGS. Astfel, tranzacţiile succesive prin care Cătălin Chelu a cumpărat cca 35% din societatea argeşeană au însumat aproximativ 3 milioane de euro. Cam jumătate de an mai târziu, valoarea pachetului deţinut de Chelu scăzuse deja cu aproape 50%.

Zgârcit cu declaraţiile, dar sigur pe sine, şi prins de febra cumpărăturilor, Cătălin Chelu a continuat să se uite după alte companii şi în 2011. Argus Constanţa (tranzacţionat pe bursa de la Bucureşti sub simbolul UARG), o investiţie în valoare de circa 9 milioane de euro, şi Carbochim (tranzacţionat sub simbolul CBC) – care a însumat aproximativ 2,5 milioane de euro – sunt doar două dintre cele mai spectaculoase achiziţii. Nu doar prin valoarea pachetelor de acţiuni cumpărate, cât mai ales pentru faptul că, în ambele cazuri, intrarea lui Chelu la cumpărare aproape că le-a dublat valoarea de piaţă, în doar câteva şedinţe de tranzacţionare.

Achiziţia titlurilor producătorului de ulei şi a companiei clujene de produse abrazive au fost făcute la jumătatea lunii iulie a anului 2011. Se întâmpla la scurt timp după ce cumpărase 40% din acţiunile producătorului de articole ceramice Faimar Baia Mare (FMAR), pentru 2,2 milioane de lei. Iar preluarea poziţiei de control în UARG şi CBC urma achiziţiilor făcute în prima parte a anului, când alte două companii intraseră în portofoliului acestuia. Prima dintre ele, Ves Sighişoara, tot prin intermediul bursei, unde Cătălin Chelu este un jucător cu o mare experienţă.

În mai, prin intermediul Debrocons Galaţi, una din multele societăţi prin care omul de afaceri îşi face jocurile pe bursa de la Bucureşti, raporta achiziţia a 23% din titlurile societăţii, în urma unor tranzacţii estimate la aproximativ un milion de lei. Şi tot în mai, a finalizat tranzacţia de preluare a producătorului de ambalaje din carton Vilcart, pentru suma de 700.000 de euro potrivit declaraţiilor proprii, la care se adaugă un necesar de investiţii de alte aproximativ 500.000 de euro, pentru a-i aduce cash-ul necesar pentru repunerea acesteia pe linia de plutire. Aceasta este însă o afacere asupra căreia există semne de întrebare, pentru că, potrivit unor cifre vehiculate în mass-media, şi atribuite unor surse apropiate afacerii, valoarea reală a tranzacţiei ar fi fost de aproximativ 2 milioane de euro. Iar existenţa unor informaţii divergente este de înţeles, în condiţiile în care vorbim tot de o tranzacţie cu probleme. Şi asta pentru că, la momentul preluării,
Vilcart-ul se afla în plină procedură de executare silită, într-un dosar deschis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea.

De ce industria ambalajelor? În primul rând pentru că are un mare potenţial. Un produs, oricât de bun ar fi, nu este atrăgător fără un ambalajpe măsură, explică Chelu. În plus de asta, antreprenorul, prin intermediul firmelor pe care le deţine, este un mare „consumator“ de ambalaje. „Lunar, pentru companiile mele am nevoie de circa 130 de tone de ambalaje de carton. Deci, era normal să fac pasul spre acest domeniu“, explică omul de afaceri gălăţean.

Apetitul pentru achiziţii este însă explicat simplu de omul de afaceri gălăţean, pentru care mediul de afaceri dificil a generat un potenţial de business de excepţie. „Este încă un moment foarte bun pentru achiziţii. Sunt multe afaceri care nu se mai pot susţine, iar proprietarii lor nu mai au nici încrederea şi nici răbdarea să le readucă la nivelul din anii de dinainte de criză. Şi astfel de afaceri pot fi preluate acum la preţuri destul de bune“ spunea Cătălin Chelu la începutul lunii iunie, motivându-şi apetitul pentru cumpărături.Şi pentru asta nu ezită să vândă din deţinerile pe care le are la bursă, cum ar fi la SIF-uri, după cum declara chiar el. Vorbim de cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare listate pe piaţa de la Bucureşti, unde omul de afaceri gălăţean deţinea procente importante din fiecare în parte. „Sunt vânzător net pe SIF-uri!“, spunea Chelu la jumătatea acestui an, exprimându-şi totodată neîncrederea în viitorul şi potenţialul celor cinci fonduri de investiţii.

Reorientarea dinspre investiţiile speculative, cum sunt SIF-urile, către activitatea de producţie pare să fie o strategie de bun augur. Majoritatea companiilor listate, în care omul de afaceri este prezent, au avut în 2010 venituri şi profituri în creştere. Altur, Spit Bucovina, Celule Electrice, Vulturul Comarnic sau Mecanica Rotes sunt doar cele mai bune exemple în acest sens. „Industria componentelor auto şi cea a aluminiului au fost trase în sus de cererea în creştere la export“, menţionează Chelu două dintre domeniile în care afacerile i-au mers foarte bine în cursul anului 2010. Mai puţin bine i-a mers însă în industria mobilei, dar chiar şi aşa, pe ansamblu, omul de afaceri se poate lăuda, potrivit propriilor estimări, cu o cifră de afaceri de 110-120 de milioane de euro şi cu o marjă medie de profit de circa 6%.

Pe minus a ieşit în 2010 din activitatea de închiriere de spaţii comerciale (o parte importantă a afacerilor pe care Chelu le are în Galaţi). În depozitele de lângă patinoarul din Galaţi (care funcţionează ca un bazar cu peste 500 de standuri), jumătate dintre spaţii sunt goale.

Vezi care era averea lui Cătălin Chelu în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii