Potrivit reprezentanților companiei, fiecare proiect a avut alocate, în medie, aproximativ 1.500 de ore de muncă, în total specialiștii Zitec dedicând peste 350.000 de ore lucrului cu tehnologii Open Source. În traducere, unui proiect i-au fost dedicate în medie circa nouă luni.
“Îmbunătățirea continuă a competențelor echipei, a calității serviciilor oferite, precum și consolidarea metodologiei de lucru, ne-au permis preluarea unor proiecte din ce în ce mai complexe de-a lungul timpului. Astfel, în acest moment, dezvoltăm în cadrul companiei aplicații online din diverse domenii, precum turism, finanțe, comerț electronic, video streaming sau medicină, utilizând cele mai noi tehnologii”, a declarat Alexandru Lăpușan, CEO Zitec.
Potrivit lui Lăpușan, Zitec dezvoltă aplicații online utilizând preponderent tehnologii Open Source. Echipa companiei, formată din peste 30 de specialiști în astfel de tehnologii, lucrează în principal pe structura LAMP (Linux-Apache-MySQL-PHP).
Zitec echilibrează balanța: 50% din venituri provin de pe piața locală
În același timp, compania deține în portofoliu și proiecte dezvoltate în Ruby on Rails, Pyhton, Java (Android) sau Objective C (iOS). De asemenea, deși MySQL reprezintă în multe cazuri prima opțiune pentru baza de date, producătorul de aplicații online are numeroase proiecte în care utilizează Postgresql, MSSQL sau baze de date nerelaționale, precum Amazon SimpleDB sau Microsoft Azure Tables.
În ceea ce privește sistemele de operare, compania optează în principal pentru Linux, deși livrează și proiecte pe infrastructură Microsoft, inclusiv pe cea de cloud computing.
În prezent, compania din domeniul IT are în plan să își extindă echipa de specialiști în tehnologii Open Source, prin recrutarea de persoane talentate în zona de dezvoltare web pe platformele Magento, Drupal și PHP (Zend Framework), dar și în zona de testare software, administrare de sistem și coordonare de proiect.
“Piața locală se confruntă în continuare cu un deficit de personal specializat pe acest segment, al tehnologiilor Open Source. Din această cauză, încă întâmpinăm dificultăți în a găsi acei colegi talentați și pasionați de ceea ce fac, care să corespundă din punct de vedere al competențelor cu profilul căutat de noi”, a mai spus Lăpușan.
Acesta a menționat că profilul specialiștilor pe care Zitec dorește să îi atragă sunt atât persoane care dețin un nivel de experiență în domeniu, dar și tineri studenți sau absolvenți care se află la începutul carierei și care doresc să se dezvolte profesional alături de echipa actuală. Compania a încheiat anul trecut cu o echipă mai mare cu 15 oameni față de 2011, ajungând la peste 60 de specialiști atât în tehnologii Open Source, cât și în tehnologii Microsoft.
Zitec este o companie specializată în dezvoltarea de produse şi aplicaţii online complexe. Potrivit reprezentanților companiei, circa 50% din venituri sunt provenite din proiecte externe, dezvoltate în SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Italia sau Danemarca. Zitec acţionează ca un incubator tehnologic, şi furnizează servicii şi suport companiilor aflate în primele stadii de dezvoltare.