Cautare
, Contributor

Artă & Cultură |
|

Cât costă să inunzi atelierul unui artist?

Atelierul din SoHo al artistei Dorothea Rockburne a fost inundat de vecinul de deasupra, fostul CEO al Twitter, Dick Costolo. Dincolo de aparenta banalitate a incidentului, cel puțin pentru cei care locuiesc la bloc în România, se dezvăluie viața boemă a unui om care a trăit doar pentru arta sa și acum, la crepuscul, se trezește prins la mijloc în lupta dintre vechi și nou.
385ad590f2e5348364e3a7fa07476cfb5d-lede-.rhorizontal.w1100

Dorothea Rockburne are 88 de ani și trăiește și lucrează într-o clădire de apartamente din SoHo, New York. La începutul acestui an atelierul i-a fost inundat de vecinul de deasupra, fostul CEO al Twitter, Dick Costolo. Acesta nu se afla în locuință, dar a fost informat despre incident în jurul orei 13.00. Fiindcă instalatorul chemat de el a ajuns abia la ora 18.00, un număr de 176 de lucrări ale d-nei Rockburne au fost afectate de apă. 25 dintre acestea sunt irecuperabile, iar câteva ar putea fi restaurate, însă cu costuri considerabile.

Prin urmare, d-na Rockburne și-a dat vecinul în judecată pentru suma de 2 milioane de dolari, din care 576.000 reprezintă costul restaurării lucrărilor ce mai pot fi salvate, iar 1,3 milioane este prețul celor distruse.

D-na Rockburne este o artistă cunoscută și apreciată în New York și nu numai. Lucrările sale de pictură abstractă sunt inspirate de pasiunea pentru matematică și astronomie.

Tablourile pictoriței au fost cumpărate de-a lungul timpului de Muzeul de Artă Modernă din New York, de Fundația Getty sau de Centrul Pompidou din Paris. În 1979, artista s-a mutat în clădirea în care trăiește și lucrează astăzi. Atelierul – care îi este și casă, și toată averea – l-a cumpărat făcând împrumuturi la bancă.

Pictorița trăiește „in perfect consonance with creative purity”, scrie The New York Times, care abordează subiectul cu doza maximă de nostalgie pe care și-o poate permite astăzi un ziar mare. În bucătărie, electrocasnicele de culoare albă par să dateze din momentul în care d-na Rockburne s-a mutat aici. Cu excepția unui mic dormitor și a câtorva obiecte de mobilier acoperite de huse, întregul spațiu este dedicat creației.

Dorothea Rockburne s-a mutat aici după ce clădirea în care se afla fostul ei atelier – în care lucrase 16 ani – a fost vândută, iar chiriașii evacuați. De-a lungul anilor, d-na Rockburne și vecinii au investit milioane de dolari în reparații și modernizări.

Printre lucrările afectate de inundație se numără câteva portrete alb-negru, realizate  în anii 50, când d-na Rockburne era studentă la Black Mountain College, unde l-a avut ca profesor pe matematicianul Max Dehn. În 1955, artista s-a mutat la New York, intrând în anturajul elitei artistice a momentului.

A avut prima expoziție personală în 1958, dar nu a considerat-o suficient de bună, astfel că nu a mai expus mai bine de un deceniu. Și-a îndreptat pentru o perioadă atenția către dans, luând lecții la American Ballet Theater și participând la spectacolele Judson Dance Theater.

În paralel cu creația artistică, d-na Rockburne a studiat ecuații toată viața. „Mi-am dorit foarte mult să vizualizez ecuațiile pe care le studiam, așa că am început să le dau formă în studioul meu”, spune pictorița.

În 2016, la 84 de ani, Dorothea Rockburne și-a obținut doctoratul în matematică.

Foto curbed.com

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii