FacebookTwitterLinkedIn

Site-urile băncilor comerciale din România abundă în anunțuri privind vânzarea de apartamente și case aflate în executare silită. Cele mai multe au prețuri sub cele practicate pe piața liberă, însă ce soluție au potențialii clienți care doresc achiziția unui astfel de bun dar nu dispun de sumele necesare. Odată câștigată licitația pentru un apartament sau o casă executate silit trebuie să achiți contravaloarea în maximum 30 de zile.

Băncile comerciale din România au anticipat potențialul din ce în ce mai mare al acestei piețe și au lansat pe piață credite ce pot fi contractate exclusiv pentru aceste nevoi. Condițiile sunt în mare similare cu cele impuse în cazul creditelor imobiliare/ipotecare, iar costurile sunt pe măsură.

Așadar, care sunt condițiile de contractare și costurile pentru un credit imobiliar în valoare de 40.000 de euro, spre exemplu, necesar achitării unui apartament cumpărat de la executări silite?

Creditul poate fi în lei sau în euro și poate fi între 5.000 de euro și 200.000 de euro, sume ce pot fi achitate de către client într-o perioadă ce poate varia între trei și 30 de ani. Garanția reprezintă ipoteca de rang 1 asupra imobilului achiziționat sau asupra altor imobile. În acest caz, se finanțează până la 85% din valoarea imobilului adus în garanție în cazul creditelor în lei și până la 75% în cazul creditelor în euro. Asigurarea imobilului este obligatorie.

Concret, la un credit de 40.000 de euro contractat pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară este de 238 de euro, iar valoarea totală plătibilă până la scadență este de 85.690 de euro. La un credit în lei în valoare de 180.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară este de aproximativ 1.400 de lei, iar valoarea totală plătibilă până la scadență este de 496.877 de lei (aproximativ 113.000 de euro).