Cautare
, Contributor

SmallBusiness |
|

Cât te costă o franciză cunoscută ca Elvila, Romstal sau Century 21?

Euro.jpg
Taxă de franciză, redevențe, investiții inițiale. Sunt costuri pe care le presupune de cele mai multe ori preluarea unei francize. Nivelul acestora diferă însă de la caz la caz, în funcție de intențiile și planurile de dezvoltare ale proprietarului și, mai ales, de notorietatea brandului.

După o scurtă analiză a site-urilor de profil, poți afirma fără să greșești că oferta de francize din România este extrem de bogată.

 Micii investitori pot alege dintr-o gamă largă de afaceri de acest tip, de la restaurante, la agenții imobiliare, magazine de mobilă sau service-uri auto. Condițiile de preluare a unei afaceri diferă însă de la caz la caz, precum și costurile pe care trebuie să le suporte viitorul francizat. În continuare vă vom prezenta câteva exemple de francize existente pe piața românească în acest moment.

Rețeaua de mobilă Elvila, controlată de omul de afaceri Viorel Cataramănumără în acest moment 49 de magazine, dintre care 26 de francize și 23 de magazine proprii. Iar dorința  Elvila este de a lărgi rețeaua de franciză. De aceea, accesul în sistem este facil și nu prespune costurile tradiționale sistemului de franciză. “În concluzie, nu există o taxă de intrare în sistem”, se precizează pe franciza. ro, site ce aparține unui consultant specializat în domeniu.

 aboneaza-te

Concret, Elvila nu impune taxe viitorilor francizați, dar le solicită să vândă în exclusivitate numai produse marca Elvila și să respecte standardele de expunere și vânzare ale acestui brand. Ce fel de investitori urmărește Elvila? Pe toți cei care doresc deschiderea de magazine în orașe cu peste 30.000 de locuitori, precum Arad, Timișoara, Bistrița sau Miercurea Ciuc, dar și Adjud, Vălenii de Munte, Reghin, Lugoj sau Calafat.

Nu se percep așadar taxa de franciză sau redevențe, iar investiția globală este de aproximativ 200 de euro/mp. Suprafața medie a unui magazin este de 200 mp, iar contractul de franciză este pe cinci ani. Practic, viitorul francizat trebuie să suporte exclusiv costurile cu spațiul și angajații, respectiv chirie, întreținere, utilități, asigurări și salarii. Francizorul, în acest caz Elvila asigură reclama și transportul produselor.

Grupul Romstal, specializat în producția și distribuția de produse sanitare, termice și electrice și controlat de omul de afaceri Enrico Perini are peste 100 de magazine deschise în acest moment la nivel național. Compania intenționează însă să se extindă în sistem de franciză în orașe medii și mici, precum Turnu Severin, Slatina, Vaslui, Balș, Zimnicea sau Cernavodă. 

Francizatului nu i se percepe taxă de franciză, însă este obligat să achite o redevență anuală de 6 % din cifra de afaceri. Durata contractului de franciză este de trei ani, iar magazinul trebuie să aibă o suprafață de minimum 100 de mp și să fie situat în zone cu vad comercial.

În 2008, când piața imobiliară din România încă nu dădea semne de cădere, fostul fotbalist internațional Gică Popescu anunța că a luat în franciză o agenție imobiliară Century 21. Nu se cunosc detaliile afacerii de la acea vreme, respectiv costurile pe care le-a suportat sportivul pentru a deveni în România francizat al  renumitei companii imobiliare americane. 

Trebuie spus însă că  Century 21 este una dintre cele mai mari organizații de imobiliare din lume, cu sediul în New Jersey, SUA, care include peste 8.000 de agenții  și 121.000 de brokeri și agenți imobiliari în 73 de țări.  Potrivit franciza.ro, taxa de intrare în această afacere în sistem de franciză este de 10.000 de euro, căreia i se mai adaugă redevențe de 6 % din cifra de afaceri. Investiția globală este de aproximativ 25.000 de euro, iar agenția trebuie să aibă o suprafață medie de 50 mp.

Contractul de franciză se încheie pe o perioadă de minimum doi ani. Franciza Century 21 a fost lansată în România în 2007, existând în acest moment șase locații deschise în țara noastră. O astfel de agenție imobiliară poate fi lansată, potrivit francize.ro, în orice oraș al țării.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii