FacebookTwitterLinkedIn

„Fondurile alocate de operatorii telecom pentru îmbunătățirea infrastructurii ajung până la 10% din veniturile anuale. Nivelul mare al competiției obligă însă companiile de telecomunicații la o colaborare mai strânsă care, în cele din urmă, le-ar putea genera economii de 5% – 7%”, spune Nazmi Çağlar Bölük, CEO Euroweb România.

Odată cu extinderea rețelelor, vor fi lansate noi cetegorii de servicii, în funcție de tipul operatorului și portofoliul acestuia.

Astfel, companiile de telefonie fixă vor face investiții în elementele de bază ale unei rețele, astfel încât să poată oferi servicii TV mai bune sau viteză mai mare la internet, mărind capacitatea rețelei broadband. Pe de altă parte, în perioada următoare, operatorii de telefonie mobilă vor pune accent pe servici de tipul 4G+ sau VoLTE (Voice over LTE), atât de necesare într-o piață în care numărul utilizatorilor de smartphone a crescut semnificativ în ultimii doi ani, mai arată Euroweb România.

„Zonele de maxim interes pentru operatorii telecom pentru următoarea perioadă vor fi 4G, 4G+, data center și cloud. Cu atât mai mult cu cât Guvernul a aprobat la începutul lunii trecute Planul Național de Dezvoltare a Infrastructurii NGN (Next Generation Network), care presupune construirea de rețele de comunicații în bandă largă cu acoperire națională și cu o răspândire extinsă a punctelor de distribuție, în acord cu Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2020. Aceasta prevede ca până în 2020, la nivelul Uniunii Europene, să se ajungă la o viteză crescută de acces la internet de minimum 30 Mbps pentru toate gospodăriile, iar cel puțin 50% dintre gospodării să aibă conexiuni de acces la internet cu viteză de peste 100 Mbps”, precizează Nazmi Çağlar Bölük.

Planurile Euroweb privind îmbunătățirea infrastructurii vizează anul acesta o investiție de până la 12% din valoarea veniturilor, mai anunță reprezentanții companiei.