FacebookTwitterLinkedIn

Pipera este în continuare caracterizată de o rată de neocupare peste media generală, situată în jurul valorii de 27%. Această valoare este consecinţa ratei de neocupare de 48% a zonei Pipera Nord care este ponderată de cea de 14% din Pipera Sud (Dimitrie Pompei).

Vezi care este stocul de clădiri office din Bucureşti

Rata de neocupare în CBD (Central Business District) a fost de 8% la începutul anului trecut, ajungând în trimestrul altreilea din 2012 să atingă valoarea de 14%. Începând cu trimestrul al patrulea, aceasta a început să descrească stabilizându-se în jurul valorii de 12%. La baza acestei fluctuaţii a stat livrarea a 28.000 de metri pătraţi în zonă.

Află câţi metri pătraţi de spaţii de birouri au fost tranzacţionaţi în 2012

Chiriile prime s-au situat la sfârşitul T4 2012 între 18 – 18,5 euro/mp/lună în CBD, înregistrând o scădere slabă faţă de T3. În Bucureşti, chiriile pentru spaţiile de clasa A încep de la 16 euro/mp/lună în zonele centrale şi de la 11 euro/mp/lună în zonele periferice.

Chiriile nete sunt mai reduse cu 10 – 20%, depinzând de durata contractuală şi de suprafaţa închiriată. În S1 2013 chiria prime se va stabiliza în jurul valorii de 18 euro/mp/lună şi se estimează că va rămâne la această valoare şi în a doua jumătate a anului.