Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Cât de sigure sunt tranzacţiile online

antivirus_shutterstock.jpg
Evoluţia operaţiunilor bancare online a declanşat apariţia unui nou tip de infracţiune cibernetică – furtul informaţiilor bancare. 

Infractorii dezvoltă continuu noi modalităţi de ocolire a sistemelor de protecţie a datelor financiare, arată o analiză a Kaspersky Lab.

Troienii bancari reprezintă cel mai periculos tip de malware specializat. Odată instalat pe computerul victimei, un troian colectează automat toate informaţiile despre plăţi şi, uneori, chiar efectuează tranzacţii financiare în numele victimei, explică reprezentanţii Kaspersky Lab.

 Infractorii folosesc troieni bancari cu ţinte multiple, care pot afecta clienţi ai diferitelor bănci şi sisteme de plată, precum şi troieni programaţi să atace clienţii unei bănci specifice.

Ei pot trimite troieni prin intermediul email-urilor de phishing cu ajutorul cărora conving utilizatorul să acceseze un link sau să deschidă un document ataşat care conţine malware. Pentru distribuirea în masă a troienilor bancari, infractorii se folosesc de vulnerabilităţile Windows şi ale altor aplicaţii populare. După ce pătrund în sistem, aceste exploit-uri lansează un troian în computerul infectat. Pentru a ataca mai eficient, ei utilizează pachete de exploit-uri adaptate pentru diverse vulnerabilităţi.

Odată ce au pătruns într-un computer infectat, troienii folosesc diverse  tehnici, cum ar fi detectarea tastelor folosite de către utilizator, ajutându-i pe infractori să fure datele contului utilizatorilor de online banking, sau capturi de ecran în timpul afişării formularului cu informaţiile financiare completate.   Apoi, înregistrează tastatura virtuală şi furnizează infractorilor detalii cu privire la simbolurile tastate. Schimbă fişierele gazdă, care redirecţionează utilizatorii către site-uri false, chiar dacă adresa site-ului este introdusă manual.

În plus, troienii bancari pot trece peste nivelurile de securitate adiţionale, precum autentificarea în doi paşi cu parolă unică.

În 2012, Kaspersky Lab a detectat peste 3,5 milioane de tentative de atac asupra a 896.000 de computere din diferite ţări. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii