FacebookTwitterLinkedIn

Pentru realizarea acestui studiu au fost evaluate 127 țări (inclusiv Romania) în funcție de capacitatea de a se pregăti și a răspunde la schimbările tot mai rapide cauzate de multipli factori, de la calamități naturale și șocuri economice și politice până la tendințe pe termen lung, ca de exemplu evoluția demografică și noile tehnologii.

Țările din topul clasamentului pentru adaptabilitatea la schimbare sunt:

  1. Singapore
11.   Olanda
  1. Elveția
12.   Germania
  1. Hong Kong
13.   Marea Britanie
  1. Norvegia
14.   Canada
  1. Emiratele Arabe Unite
15.   Japonia
  1. Noua Zeelandă
16.   Australia
  1. Qatar
17.   Austria
  1. Danemarca
18.   Belgia
  1. Suedia
19.   Chile
  1. Finlanda
20.   Statele Unite

Studiul CRI a fost extins de la 90 de țări incluse în clasamentul din 2013 la 127 țări în 2015. În 2015, Singapore s-a clasat ca și în anul 2013 pe primul loc, în timp ce țările nord și vest europene au dominat în primele 20 de locuri din top.

O serie de țări cu venituri mai mici au înregistrat performanțe bune în CRI, demonstrând că beneficiile unor politici și investiții eficiente pot compensa nivelele reduse de prosperitate. India a înregistrat una dintre cele mai importante schimbări în clasamentul CRI din 2013 (a urcat 17 locuri), ceea ce, după cum arată Indicele, reflectă un mediu de afaceri mult îmbunătățit.

„Ne aflăm într-un context complex de tendințe globale în accelerare, concurență maximă pe piețele internaționale, riscuri regionale agravate și de criza identitară prelungită a României”, a spus Daniela Nemoianu, Executive Partner, KPMG în România.