FacebookTwitterLinkedIn

“Medicina personalizată trebuie să înceapă cu relaţia medic-pacient. Pentru că fără acest lucru rezultatele, indiferent de răspunsurile analizelor de laborator, nu pot fi cele scontate. Este nevoie în primul rând de o formare a lumii medicale, a medicilor. Fără de această relaţie pacientul nu va răspunde corect la un tratament. Medicul trebuie să fie pregătit să ştie să comunice”, este de părere Vasile Cepoi, consilier al primului ministru şi fost ministru al sănătaţii.

“E foarte important să introducem acest sistem pentru că dacă facem o analiză vedem că în oncologie, pentru că se pare că acolo sunt aplicate cel mai mult la ora actuală, avem tratamente ale căror costuri sunt extreme de mari, dar ale căror eficacitaţă la nivel statistic nu este proporţională cu creşterea costurilor”, mai spune consilierul premierului.

“Probabil veţi fi surprinşi să constataţi  că de fapt problema cea mai complicată este mentalitatea medicului. Nu foarte mulţi oncologi sunt informaţi şi dispuşi să informeze pacientul că pentru a avea o rată de succes mai mare a tratamentului ar trebui să li se facă nişte teste de acest gen, care să identifice o anumită mutaţie genetică care ar putea să personalizeze tratamentul. Lucrurile trebuie începute cu pregătirea medicilor”, a mai afirmat Vasile Cepoi.

El este de părere că încă sunt foarte mulţi medici care văd în acest proiect doar o strategie de marketing pentru companiile pharma.

“Sigur există un marketing, ştim acest lucru cu toţii, dar sistemul medical trebuie să îşi creeze şi el mecanismele prin care acest marketing să nu producă dezechilibre foarte mari în sistem”, explică Cepoi.

Află aici cine plăteşte pentru medicamente pe care Ministerul Sănătății le va introduce la compensare

O problemă adusă în discuţie de reprezentanţii Platformei Europeane de Dezvoltare (E.D.P.), cei care au demarat acest proiect, este cea a listei medicamentelor compensate.

“Am lansat programul “Alege medicina personalizată!” deoarece în România o serie de tratamente personalizate nu se află pe lista medicamentelor şi serviciilor gratuite sau compensate şi, prin urmare, puţini bolnavi au acces la ele”, a declarat cu ocazia evenimentului de lansare a programului Nela Păvăloiu, preşedinte al E.D.P.

“Ca urmare, concetăţenii mei, membri ai Uniunii Europene, nu pot beneficia de tratamentele noi apărute în ultimii 5 ani, deci în final, nu exagerez dacă spun că nu au aceeaşi şansă la viaţă ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene”, declară Nela Păvăloiu.

În cadrul acestui proiect a fost lansată şi petiţia online prin care toţi românii vor fi invitaţi să semneze pentru introducerea cu prioritate a tuturor tratamentelor personalizate şi inovatoare pe lista medicamentelor compensate şi gratuite din România

Petiţia este disponibilă pe site-ul www.alegemedicinapersonalizata.ro unde pot fi găsite de asemenea informaţii importante despre medicina personalizată, istoricul acestei noi abordări în medicină şi cele mai importante arii terapeutice în care medicina personalizată oferă soluţii de tratament.

Scopul Medicinei Personalizate este să facă procedurile moderne mai sistematice şi mai eficiente prin intermediul testelor moleculare. Acestea pot reprezinta premisele alegerii unui tratament specific bolii, doze specifice de administrare a medicamentelor în funcţie de nevoile particulare ale fiecarui pacient.

Platforma Europeană de Dezvoltare reuneşte companii publice şi private, din toate sectoarele economiei româneşti, ONG-uri şi persoane fizice din România, Uniunea Europeană şi ţările candidate.