FacebookTwitterLinkedIn

Cât ar putea să coste un an de viață? Este o întrebare grea, deloc confortabilă, dar este bine ca oamenii să și-o pună, din când în când… Petru Crăciun, Director General Cegedim a avut un răspuns în prezentarea pe care a susținut-o la evenimentul Forbes Healthcare: un an de viață ar trebui să fie echivalentul unui multiplu între 1 și 3 al Produsului Intern Brut per locuitor, potrivit recomandării Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, în România, un an de viață ar costa 16.000 de euro.

Mergând mai departe cu raționamentul, cei 5 miliarde de euro cât reprezintă bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate înseamnă un disponibil de ceva mai mult de 300.000 de ani de viață în total. Ceea ce înseamnă că avem ceva mai mult de un an de viață la circa 100 de persoane. În aceste condiții se naște următoare întrebare: „Dar mie când o să-mi vină rândul pentru acest an de viață?” Răspuns: ne vine rândul o dată la 64 de ani. Mult! Asta în ciuda faptul că fiecare român este contributor la bugetul de sănătate în fiecare lună.

În situația subfinanțării sistemului de sănătate se naște contradicția între cele două porniri profund umane: între o îngrijire cât mai bună și o îngrijire cât mai multă. Petru Crăciun, Director General Cegedim, a declarat că piața farmaceutică nu poate să facă excepție de la această situație de subfinanțare din România.