FacebookTwitterLinkedIn

Cu toate că, din cauza resurselor financiare reduse alocate pentru petrecerea sărbătorilor de primăvară, iar majoritatea românilor au preferat anul acesta să petreacă separat cele două evenimente, circulaţia turistică a sporit faţă de anul trecut, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

,,De Paşte, aşa cum anticipam, sărbătorile pascale au generat un nou flux de turişti spre destinaţiile turistice, unde deja se aflau un mare număr de turişti. Cei mai mulţi au preferat tradiţiile autentic româneşti şi au ales ca destinaţie de vacanţă zonele rurale din România”, transmite FPTR.

Astfel, în topul preferinţelor românilor s-au aflat, ca de obicei, pensiunile turistice, unde au sărbătorit Paştele peste 65.000 turişti.
 
În ultimele 3 nopţi ale minivacanţei, în unităţile de cazare clasificate de pe litoralul românesc numărul turiştilor a scăzut, mulţi preferând să sărbătorească Paştele în familie, astfel rămânând pe litoral circa 16.000 de turişti. Cu această ocazie, turiştii rămaşi pe litoral au primit gratuit din partea gazdelor, ouă roşii, cozonac şi alte produse traditionale de Paste.
  
Staţiunile montane au fost şi ele solicitate de românii care au ales să petreacă Paştele la înălţime. Aproximativ 25.000 de turişti au ajuns la munte, dublu fata de anul trecut. Astfel, unităţile de cazare de pe Valea Prahovei au fost ocupate în proporţie de 70-80%, în timp ce în celelalte statiuni montane gradul de ocupare a fost de până la 70%.    
 
În staţiunile balneare numărul turiştilor a rămas nemodificat, 10.000 de turişti petrecând Paştele în aceste zone, număr similar cu cel din 2012.
 
Datorită serviciilor complete oferite pasionaţilor de pescuit şi inedit, cei care au ales să-si inedit, cei care au ales să-şi petreaca 1 Mai in Delta, au ramas si pentru sarbatoarea de Paste, numarul acestoraşi petreacă ziua de 1 Mai în Deltă, au ramas şi pentru sărbătoarea de Paşte, numărul acestora fiind de aproximativ 2.500, de două ori şi jumătate mai mare decât anul trecut.
 
În privinţa turismului extern, cei mai mulţi dintre românii care au plecat în străinatate cu ocazia zilei de 1 Mai, au petrecut şi Paştele în aceeaşi destinaţie, cu exceptia Bulgariei, unde sărbătorile Pascale au adus în plus peste 7000 de români. Astfel, numărul românilor care au plecat din ţarăîn această minivacanţă, a fost de peste 12 mii de turişti. Creşterea se datorează, în principal, numărului mare de zile libere comparativ cu perioada similară a anului trecut.
 
În România, cheltuielile s-au extins în această perioadă, cu bugetul alocat distracţiilor şi meselor festive. Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii, în afară de cazare şi mic dejun este de 100 de lei pe zi, astfel că, în această perioadă românii au cheltuit suplimentar peste 35 milioane de lei pentru mâncare şi distracţie.